De corona-lockdown treft ook de landbouwers en kwekers in Frankrijk. Franse distributeurs verbinden zich er daarom toe om de verkoop van verse voeding van eigen bodem te stimuleren, via reclame of zelfs door het aanbod aan te passen.
30% minder groenten en fruit
Na de restaurants en niet-essentiële winkels moeten in Frankrijk nu ook de versmarkten sluiten, en dat is een bijkomende klap voor de al zwaar getroffen landbouwindustrie. In hun hamsterwoede grijpen consumenten momenteel immers meer naar houdbare en diepvriesproducten.
Interfel, de Franse interprofessionele organisatie voor groenten en fruit, tekent op de groothandelsmarkten een daling van de verkoop van 40% op. Bij Lidl zien ze dat sinds de start van de lockdown 20 tot 30% minder groenten en fruit worden verkocht, en dat bloemen en planten al helemaal niet meer over de toonbanken gaan.
De meeste Franse distributeurs beloven daarom nu producten van Franse oorsprong extra onder de aandacht te brengen. Système U zegt alles in het werk te stellen om de verkoop van seizoensproducten uit Frankrijk te bevorderen en de nationale productie te ondersteunen, terwijl Intermarché een nationale mediacampagne aankondigt om de Fransen te sensibiliseren, schrijft LSA.
Alleen nog Franse asperges
Opvallender is echter dat sommige ketens inheemse producten ook letterlijk gaan bevoordelen: vanaf woensdag legt Lidl alleen nog aardbeien en asperges uit Frankrijk in de winkels. Spaanse varianten, die al eerder waren ingekocht, haalt de keten zelfs uit de winkelrekken om te schenken aan hulporganisaties.
Ook E.Leclerc gaat prioriteit geven aan aardbeien, komkommers, asperges en tomaten van Franse bodem. De oorspronkelijk geplande promotie met aardbeien uit Spanje, eind april, wordt vervangen door één met Frans fruit. Carrefour verbindt zich er dan weer toe de nationale visserijsector te ondersteunen door middel van concrete maatregelen.
Franse boeren kampen bovendien met een nijpend tekort aan arbeidskrachten nu de grenzen gesloten zijn. Landbouwfederatie FNSEA vraagt daarom tegelijkertijd heel wat vrijwilligers. De behoefte aan medewerkers op de boerderijen wordt voor de komende drie maanden op 200.000 mensen geschat. Wie tijdelijk werkloos is door de coronacrisis, wordt dus aangemoedigd om in het Zuiden van het land boeren te gaan helpen.