De Rotterdamse sap- en frisdrankbottelaar Refresco komt in handen van PAI Partners. Dat Franse investeringsfonds legt samen met British Columbia Investment Management 20 euro per aandeel op tafel, wat de overnameprijs op 1,62 miljard euro brengt.
Derde keer, goede keer
Het is de Fransen dan toch gelukt de hand te leggen op Refresco: PAI aast immers al langer op Europa’s grootste producent van frisdranken en vruchtensappen, die onder meer levert aan Aldi, Lidl en andere supermarkten (onder huismerk). In 2015 bood de investeringsmaatschappij naar verluidt 1,5 miljard euro voor de bottelaar, maar eigenaar 3i gaf toen nog de voorkeur aan een beursgang.
In april van dit jaar bracht PAI een bod uit van 1,4 miljard euro, maar dat werd toen door Refresco afgewezen. Begin deze maand kwam PAI dan met Canadese steun opnieuw aankloppen, met een hoger bod van 1,6 miljard euro. Dat was wél een voldoende basis tot onderhandelen, vonden ze in Rotterdam. Nu is de kogel door de kerk: Refresco komt in Frans-Canadese handen voor 1,623 miljard euro. De top van het bedrijf en de drie grootste aandeelhouders (3i, Ferskur en Tamoa, samen goed voor 26,5% van de aandelen) hebben met het bod ingestemd.
3,3 miljard euro waard
De deal, die in de loop van het eerste kwartaal van 2018 rond moet zijn, waardeert Refresco op 3,3 miljard euro. De groep sleept namelijk behoorlijk wat schulden mee na de overnames van de voorbije jaren. Ook de recente aankoop van de Amerikaanse bottelaar Cott, de grootste acquisitie van Refresco ooit, is volledig met schulden gefinancierd.
Refresco is actief in de Benelux, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De groep, die 5.500 mensen telt, bottelde vorig jaar 6,5 miljard liter frisdrank en vruchtensappen en realiseert een omzet (inclusief Cott) van bijna 3,6 miljard euro.
In de Benelux heeft Refresco vier vestigingen: drie in Nederland (Maarheeze, Bodegraven en Hoensbroek) en één in België (Ninove). Refresco Benelux telt 650 medewerkers en vult jaarlijks meer dan één miljard liter eindproduct af in 2,2 miljard verpakkingen, van blik over karton (brik) tot petflessen.