De 75 grootste voedingsproducenten in Frankrijk verlagen hun prijzen vanaf juli, onder (meer dan lichte) dwang van de Franse minister van economie Bruno Le Maire. Wie dat niet doet, zal immers boeten.
Vervroegde prijsherzieningen
Vanaf juli zullen de prijzen van honderden voedingsproducten beginnen te dalen, belooft Le Maire. Hij is met 75 voedingsmiddelenfabrikanten tot een akkoord gekomen om hun prijzen vervroegd naar beneden te herzien, nu de groothandelsprijzen beginnen te zakken.
Het gaat om voedingswaren waarvan de internationale inkoopprijzen stilaan beginnen te dalen, na de inflatiepiek van de voorbije maanden. Le Maire heeft het onder meer over pasta, gevogelte, granen en olie. Normaal zou het drie, vier of vijf maanden duren vooraleer producenten de verlaagde groothandelsprijzen doorberekenen, maar nu zouden ze instemmen met een vervroegde herziening. Vijftien grote voedingsproducenten, waaronder Coca-Cola en Unilever, hebben ook toegezegd om de onderhandelingen met supermarkten over contracten voor 2023 te heropenen.
Fiscale en publieke dreigementen
In Frankrijk zijn de voedselprijzen nog steeds 14,1% hoger dan een jaar geleden. Om de koopkracht van de bevolking te beschermen had Le Maire in maart al verkregen dat de supermarkten gedurende drie maanden een selectie producten aan de “laagst mogelijke prijs” zouden verkopen. Die actie zetten ze nu ook allemaal door tot het einde van het jaar.
Bij de producenten lag het evenwel moeilijker: de economieminister ging dan ook over tot dreigende taal en liet vorige week weten dat wie geen toegevingen deed, zich aan “gevolgen” mocht verwachten. Zo zou de minister voor eind juni de namen publiceren van wie niet meedoet, om hen publiekelijk te vernederen. Ook dreigt hij met fiscale maatregelen aan hun “groeiende” marges te zitten.