In de verhitte discussies over “graaiflatie” mengt zich nu ook Frans minister van economie Bruno Le Maire: als de grote voedingsfabrikanten de prijzen niet verlagen, zal de regering fiscaal ingrijpen, dreigt hij.
Negotiaties heropenen
De aanhoudend hoge voedselinflatie blijft de gemoederen beroeren: voedingsmultinationals krijgen het verwijt dat ze de prijzen kunstmatig hoog houden, ook nu de prijzen voor grondstoffen en energie weer dalen. Tekenend is het handelsconflict tussen Colruyt en zoetwarenfabrikant Mondelez dat deze week grote media-aandacht kreeg.
Ook politici mengen zich in het debat: Frans minister van economie Bruno Le Maire vindt dat de grote voedingsfabrikanten hun prijzen moeten verlagen. “We zullen een inspanning vragen van degenen die de marges maken. Vandaag zijn het de grote voedselproducenten die de marges maken, dus zij moeten meedoen”, zei hij donderdag. Hij wil dat de prijsnegotiaties met de retailers weer geopend worden om de prijzen weer te doen dalen, meldt Le Parisien.
Anti-inflatiekwartaal
Hij voegde er een dreigement aan toe: “Als de voedingsindustrie weigert deze onderhandelingen aan te gaan, wat ik me uiteraard niet kan voorstellen, zullen we alle beschikbare instrumenten gebruiken, waaronder het fiscale instrument, om onterechte marges te recupereren die over de rug van de consument zouden zijn gemaakt.”
Tegelijk vraagt de Franse regering aan de supermarktketens om het “anti-inflatiekwartaal” te verlengen, waarbij ze voor een selectie van basisproducten de laagst mogelijke prijs aanbieden. In een reactie liet Intermarché-topman Thierry Cotillard alvast weten dat zo’n verlenging enkel kan als de fabrikanten meewerken. In Frankrijk bedraagt de voedselinflatie zo’n 15%.