Fabrikanten van plantaardige vleesalternatieven mogen in Frankrijk wel degelijk woorden als “steak”, “worst” en andere termen uit de vleesbranche blijven gebruiken: een grote opluchting voor de vegetarische sector.
Geen verbod
Frankrijk kan het gebruik van gangbare namen voor voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong niet verbieden voor het op de markt brengen van producten die plantaardige eiwitten bevatten. Dat heeft de Franse Raad van State dinsdag beslist. Producenten van vleesvervangers mogen dus termen als steak, worst, spek of hamburger blijven gebruiken om hun plantaardige producten te commercialiseren.
Met de uitspraak vernietigt de Raad van State twee decreten die in 2022 en 2024 door de regering waren uitgevaardigd om de Franse vleesindustrie te ondersteunen met een verbod op het gebruik van “dierlijke” benamingen voor plantaardige vleesvervangers. Eerder had ook het Europese Hof van Justitie al bepaald dat het land zo’n verbod niet mocht invoeren.
“Overwinning van het gezond verstand”
De lobby van de vleesindustrie beweert al langer dat het gebruik van vleesbenamingen voor plantaardige producten consumenten kan “misleiden”. Fabrikanten van plantaardige alternatieven zeggen dat ze vertrouwde benamingen hanteren om de drempel naar het consumeren van duurzame vleesvervangers te verlagen. Voor hen is deze uitspraak een grote opluchting.
“We hebben zojuist het laatste hoofdstuk geschreven van een juridische saga die de geschiedenis zal ingaan. Dit is een overwinning van het gezond verstand tegenover de druk van de lobby’s van de intensieve veehouderij. We zijn blij dat we onze producten bij hun naam kunnen blijven noemen, zonder compromissen of absurditeit”, reageert Nicolas Schweitzer, CEO van de Franse producent van plantaardige alternatieven La Vie, in een persbericht.