In Frankrijk is het straks verboden om plantaardige vleesvervangers “dierlijke” benamingen te geven zoals steak of worst. De Franse agro-industrie wil de regel nu ook bij de Europese Unie doorduwen.
Alleenrecht voor het dierenrijk
Vanaf 1 oktober mogen vegetarische vleesvervangers in Frankrijk geen worst, steak, burgers of eender welke andere benaming meer krijgen die mogelijk naar vlees kan verwijzen. Dat blijkt uit een nieuw decreet in het Franse staatsblad.
“De terminologie die eigen is aan de sectoren die traditioneel met vlees en vis worden geassocieerd, zal niet meer kunnen worden gebruikt om producten aan te duiden die niet tot het dierenrijk behoren”, citeert Le Monde. Alleen levensmiddelen die voor die datum zijn vervaardigd of geëtiketteerd krijgen respijt en mogen nog tot en met 31 december 2023 op de markt worden gebracht.
De nieuwe wet kan op grote bijval rekenen in de Franse landbouw en vleesteelt. Het is “een essentiële stap in de richting van transparantie in de voorlichting van consumenten en het behoud van onze producten en knowhow”, zegt bijvoorbeeld Jean-François Guihard, voorzitter van Interbev, de nationale brancheorganisatie voor vee en vlees.
Aandringen bij Europa
Nu dringen de sectorfederaties er evenwel op aan om de zaak ook aan Brussel voor te leggen. Ze hopen de regel uit te breiden naar de hele Europese Unie, want op dit moment geldt de wet niet voor producten uit andere Europese landen of uit Turkije. Geïmporteerde vegaworstjes uit het buitenland mogen dus wel worst blijven.
Op Europees niveau is de kwestie echter al regelmatig besproken en lukt het tot nu toe niet om tot een verbod op “vleesbenamingen” te komen. Alleen de zuivelindustrie is daar wel in geslaagd: plantaardige vervangers van melkproducten mogen geen “melk” of “kaas” noemen. Een Frans voorstel om ook elke verwijzing naar zuivel, zoals de beschrijving “plantaardig alternatief voor yoghurt”, te verbieden, werd vorig jaar van tafel geveegd.
Het Frans Nationaal Observatorium voor Plantenvoeding (ONAV) betreurt daarentegen dat Frankrijk zichzelf in een conservatieve positie plaatst, die “haaks staat op de actuele vraagstukken en het Europese beleid inzake deze kwesties”. Ondertussen wil de varkensindustrie nog verder gaan en ook verbieden dat zogeheten laboratoriumvlees als vlees wordt bestempeld. De namen van dieren moeten worden beschermd tegen kunstmatige synthetische levensmiddelen, klinkt het.