Colruyt weet weer wat winnen is in België: het marktaandeel overschrijdt het pre-Covidniveau, de winst zal meer dan verdubbelen. Toch zet de retailer zich schrap voor een golf van promotiegeweld die zich nu aandient.
“Relevanter dan ooit”
Tussen april en augustus steeg het marktaandeel van de voedingsformules van Colruyt Group met meer dan een procentpunt naar 32,2%, terwijl het ook afgelopen boekjaar al licht was gestegen van 30,8 naar 31%. Zo zit de retailer qua marktaandeel weer boven het pre-Covidniveau: in het boekjaar 2019/20 bedroeg het 32,1%. Bij aanhoudende voedingsinflatie is de laagsteprijsgarantie relevanter dan ooit, zegt COO Jo Willemyns. Colruyt Group gaf de cijfers vrij op de aandeelhoudersvergadering woensdagavond.
Daar had het bedrijf wel meer goed nieuws te melden. Zo kon Colruyt de prijsverhogingen de afgelopen maanden vlotter doorrekenen, omdat ook de concurrenten dat doen. Daardoor zal de winst in het lopende boekjaar met minstens 50% stijgen, voorspelt voorzitter Jef Colruyt. Toch zet de retailer zich schrap: na een lange periode met een historisch lage promotiedruk trekken de promoties sinds enkele weken opnieuw aan. “Er komt veel promogeweld op ons af, maar we zullen gepast reageren”. Daarnaast verlagen concurrenten de prijzen van basisproducten.
Loonkostenprobleem
Door de overname van 57 supermarkten van Match en Smatch zal het marktaandeel van Colruyt nog verder stijgen. De retailer zegt niets over de overnameprijs, wel dat er daarbovenop honderd miljoen euro komt voor de ombouw van de winkels. Het geld komt uit de verkoop van de windmolenparken Parkwind.
CEO Stefan Goethaert wijst wel op het grote loonkostenverschil tussen België en de buurlanden: “We zijn intussen nog de enige Belgische voedingsretailer, maar het wordt ons niet altijd makkelijk gemaakt. We zien ook hoeveel bedrijven magazijnen bouwen in Nederland, terwijl er in België weinig gebeurt. Wij willen onze winkels blijven bevoorraden vanuit België.”
Daarnaast herhaalt hij zijn bedenkingen bij de verschillende paritaire comités in de Belgische retail, naar aanleiding van het toekomstplan bij Delhaize: in de 128 winkels die gefranchiseerd worden, zullen de loonkosten immers dalen. “De loonverschillen kunnen tot 30% bedragen voor identiek dezelfde job. Dat is niet houdbaar”. Colruyt pleit voor een vereenvoudiging van vijf naar twee paritaire comités, maar de onderhandelingen daarover schieten niet op. “De regering kan zeker een initiatief nemen om dit op te lossen”, aldus Goethaert.