Restaurantketen Foodmaker wil altijd zo duurzaam mogelijk werken en komt daarom nu op de proppen met een opmerkelijk nieuw bord. Voortaan kunnen klanten immers hun bord gewoon opeten.
Pop-up Hasselt
Het eetbare servies is een idee van CEO Lieven Vanlommel, die zo wil dat de keten nog duurzamer kan werken. Voorheen werd er wel al gebruikgemaakt van duurzame verpakkingen. “Maar zelfs dat blijft een verpakking. Al drie jaar zat ik te broeden op een plan met organische borden. Dat testen we nu eindelijk in onze pop-up in Hasselt”, zegt hij aan GVA. Die is sinds 1 december geopend in TheList Design & Food Market in Hasselt. Klanten kunnen er nog tot 28 januari terecht en kennis maken met de soepen, slaatjes en andere producten van Foodmaker.
De borden zijn gemaakt uit een mengeling van geplette groenten en granen, die tot een pap worden gemaakt en vervolgens in een mal worden gebakken. Vanlommel vergelijkt de smaak met een hostie of een cracker en volgens hem is het best smakelijk.
Eetbaar bestek
Het nieuwe concept staat wel nog niet volledig op punt, want de borden voor de slaatjes zijn iets te dik, waardoor ze meestal niet worden opgegeten. Dan belanden ze bij het groenafval, waar ze ook na 30 dagen verteerd zijn en dus geen last vormen voor het milieu.
Niet enkel in Hasselt, maar ook bij andere vestigingen van Foodmaker moeten de nieuwe borden binnenkort beschikbaar worden. Zo zijn er al plannen om ze te lanceren in Antwerpen, Gent, Brussel, Vilvoorde en op Tomorrowland.
De volgende stap is eetbaar bestek. “Eerst nog testen hoe dat het best werkt, zodat mensen niet alleen een steeltje overhouden als ze iets van hun vork bijten”, aldus Vanlommel.