Voor het eerst werden donderdagavond 9 februari The Food Waste Awards uitgereikt. De prijzen belonen de beste ideeën van gemeenten, bedrijven en initiatieven om voedselverlies tegen te gaan.
Foodsavers
Stad Gent kaapt met zijn Restorestje de prijs voor lokale besturen weg. Gent werd geprezen omdat ze als eerste stad honderd restaurants aan boord kregen die overschotten aan hun klanten aanbieden in een Restorestje. De Reo Veiling won in de categorie ‘bedrijven in de voedingssector’ en het project Rabot op je bord werd verkozen als beste organisatie die sociaal aan de slag gaat met voedselverlies.
De pioniers van Rekub waren de beste voedselverlies-ondernemers: zij scoorden met hun eigen foodwasteapp en hun pop-uprestaurants waar ze uitsluitend met voedseloverschotten koken. Shak’Eat en WOW FOOD werden dan weer beloond als beste nieuwe innovatoren: zij zijn de laureaten van het innovatietraject de Food Waste Challenge.
In de marge van de uitreiking werd een nieuwe naam en logo gelanceerd voor de talrijke organisaties die sociaal aan de slag zijn met voedseloverschotten: de Foodsavers. Met dit merk wil de sector zijn activiteiten en diensten meer zichtbaarheid geven en meer cohesie krijgen binnen de sector.