Het voedingslabel Nutri-Score helpt de consument niet alleen bij het maken van gezonde keuzes, maar spoort producenten ook aan om de samenstelling van hun producten te herzien. Dat stelt Test-Aankoop op basis van een eigen onderzoek.
Snacks en ontbijtgranen
Test-Aankoop berekende in 2018 de Nutri-Score van meer dan 700 snacks en ontbijtgranen, en stelt nu vast dat verschillende fabrikanten de samenstelling van hun producten intussen hebben aangepast om een betere score te verkrijgen. “Uit de update van onze koopwijzers voor snacks voor kinderen en ontbijtgranen blijkt dat de Nutri-Score van veel producten is verbeterd”, stelt de organisatie op haar website. De onderzochte producten bevatten nu minder suikers, verzadigde vetten en zout, of meer vezels. De verbetering van de scores werd bij zowel merkproducten als huismerken vastgesteld, meldt Het Nieuwsblad.
Test-Aankoop betreurt wel dat Nutri-Score niet verplicht is. “Om echt doeltreffend te zijn, zou het label verplicht op alle verwerkte levensmiddelen moeten worden vermeld. Helaas weigeren sommige grote bedrijven het spel mee te spelen. Daardoor is het label slechts op circa 20% van de voedingsproducten te vinden.” De consumentenorganisatie pleit al langer voor een verplichte invoering op Europees niveau.
De Nutri-score geeft aan de hand van een kleur en een bijhorende letter aan in hoeverre een product bijdraagt aan een gezond eetpatroon. Het label houdt zowel rekening met ingrediënten die gunstig zijn voor de gezondheid (zoals vezels en proteïnen) als met voedingsstoffen die in dat opzicht het best worden beperkt (zoals verzadigde vetzuren, suikers en zout). Dat resulteert in een totaalscore op een schaal van A tot E, die met groen tot en met rood wordt weergegeven op de verpakkingen.