Onderzoeksbureau Mintel identificeert vijf foodtrends die volgend jaar een impact zullen hebben op consumenten, retailers en fabrikanten. Het rapport ‘Global Food & Drink Trends 2018’ verzamelt inzichten van zestig analisten in een twaalftal landen.
1. Totale openheid
In een context van post-truth en fake news eisen consumenten volstrekte transparantie van voedingsbedrijven. Voedselschandalen, productrecalls en een algemene achterdocht tegenover grote bedrijven hebben het vertrouwen geen deugd gedaan: klanten verwachten duidelijkheid over de veiligheid en de herkomst van voedingsproducten. Fabrikanten antwoorden hierop met claims als ‘natuurlijk’, ‘zonder additieven’, ‘ecologisch’, ‘diervriendelijk’, maar een claim is niet voldoende. Het gaat om totale openheid over hoe, waar, wanneer en door wie een product werd geoogst, gemaakt of verkocht. De opkomst van apps die consumenten toelaten om de oorsprong van producten te achterhalen, is tekenend. Lokaal is daarbij een troef: 70% van de Italianen, 66% van de Fransen, 58% van de Spanjaarden, 56% van de Duitsers en 55% van de Polen zijn meer geneigd een fabrikant te vertrouwen als die producten in hun eigen land produceert. Deze trend moet ook retailers aanmoedigen om meer informatie te verschaffen over de oorsprong van hun huismerken.
2. Op zoek naar evenwicht
Mensen zoeken naar manieren om negativiteit uit hun leven te bannen en beter voor zichzelf te zorgen. Vandaar de drang naar een gezonde levensstijl met een evenwichtig dieet en voldoende ‘me-time’. Maar tegenstrijdige berichten over wat nu gezonde ingrediënten zijn, veroorzaken op zich al stress. Moeten we suiker mijden, of vet, of additieven? Als tegenreactie gaan consumenten eerder letten op wat er wél in voeding zit. Een positieve benadering dus, die leidt tot een grotere belangstelling voor natuurlijke en plantaardige ingrediënten (zaden, granen, kruiden…). Tegelijk wil men zichzelf af en toen een traktatie gunnen om de stress los te laten. Dat speelt in het voordeel van ‘verantwoorde’ snacks. De industrie kan hierop inspelen met positieve oplossingen, zoals gecontroleerde porties en aangepaste samenstellingen. Zo kunnen consumenten een keuze maken in functie van hun nutritionele, fysieke of emotionele noden.
3. Textuur is alles
Eten en drinken zijn activiteiten die op hun best verschillende zintuigen aanspreken. Vorm en kleur blijven belangrijk (zie ook: Instagram en Pinterest) maar vooral textuur biedt nieuwe mogelijkheden om zich te onderscheiden. Een uniek mondgevoel (romig ijs met krokante stukjes) of zelfs een onderscheidende klank (het geluid wanneer je in een krokante cracker bijt) kunnen het verschil maken. Vanuit Azië komen voedingsproducten met unieke of onverwachte textuur onze kant uit, voorspelt Mintel. Sterk bruisende frisdrank die rijk is aan pulp, biscuits in laagjes, combinaties van sappen en zaden… Vooral jongere generaties staan open voor nieuwe ervaringen.
4. Het wordt persoonlijk
Consumenten zijn geïnteresseerd in nieuwe kanalen en technologieën die hen helpen tijd en geld te sparen. Denk aan abonnementsformules, stemgestuurde apps als Amazon Echo en Google Home, of slimme vendingmachines die gepersonaliseerde promoties mogelijk maken. Ook de overname van Whole Foods door Amazon draait om data, om het nog beter in kaart brengen van consumentengedrag en zo gerichte aanbiedingen te ontwikkelen. Personalisering spreekt consumenten aan als het voordeel duidelijk is: een app die efficiënter shoppen mogelijk maakt, receptsuggesties op basis van je boodschappenlijstje, aanbevelingen op basis van je koopgedrag… Als consumenten gemak, waarde en tijd belangrijker gaan vinden dan merk, zullen merkfabrikanten wel een druk ervaren om relevanter, efficiënter en toegankelijker te worden. Denk maar aan Brandless, de Amerikaanse webshop die merkloze kwaliteitsvoeding aanbiedt aan een vaste prijs van drie dollar.
5. Technologie als disruptor
Over technologie gesproken: nogal wat fabrikanten ontwikkelen vandaag oplossingen om traditionele landbouw- en productiemethoden te vervangen door vooruitstrevende procedés zoals stamcelkweek en 3D printen. Bedrijven als Beyond Meat en Impossible Foods zetten de toon. Vandaag al staat 26% van de Spanjaarden, 13% van de Polen, 11% van de Fransen, 9% van de Italianen en 8% van de Duitsers positief tegenover laboratoriumvlees. Vooral mensen die bezorgd zijn om het milieu raken sneller overtuigd. Maar er zijn ook andere argumenten pro technologie: zuiverheid, efficiëntie, consistentie. Indoor farming verbruikt minder water, kan zonder bestrijdingsmiddelen en levert een meer constante kwaliteit. Dat technologie de traditionele voedselketen zal overhoopgooien, lijdt volgens Mintel geen twijfel. Wat denkt u?