Hoe noem je een maaltijd zonder wijn? Komt er een avocadoverbod? En wie haalde het onderste uit de koffiekan? Prangende existentiële vragen die beantwoord worden in een alweer gepeperde aflevering van Filet Pur, waarin de term coronavirus niet één keer valt. Behalve zonet, dan.
Andijvie of spinazie?
Oké, oké, misschien waren we wat te voorbarig. Dat die nieuwe supermarkt van Amazon nogal érg zou lijken op een oude supermarkt van pakweg Food Lion, dat was wellicht wat kort door de bocht. We hadden beter moeten weten. Onderschat nooit een Jeff, zeker niet als hij Bezos heet. Want die binnenkort te openen winkel in Los Angeles wordt namelijk een slimme combi van een supermarkt en een geautomatiseerd e-commerce distributiecentrum. Een beetje naar het lichtende voorbeeld van de Hema-supermarkten van Alibaba in China, inderdaad. “New retail”, dus. Wen er maar aan.
Bovendien: in Seattle heeft de gigant onaangekondigd een winkel volgens een volstrekt nieuw concept geopend: Amazon Go Grocery heet die en hij is zowat 1.000 m² groot. Een ‘just walk out’ winkel zonder kassa’s, maar wel met een compleet supermarktassortiment. Even goedkoop als Walmart, even snel en frictieloos als een Amazon Go. De technologie is rijp, zo blijkt: de slimme camera’s kennen zelfs het verschil tussen andijvie en spinazie. Daarmee doen ze al beter dan m’n kinderen. De concurrentie komt intussen nog steeds niet verder dan enkele povere tests met piepkleine containerwinkels, strikt voorbehouden aan brave medewerkers. Of Amazon hiermee definitief de voedingscode gekraakt heeft, is nog afwachten, maar we kunnen ons voorstellen dat enkele concullega’s toch lichtjes begonnen te zweten bij het lezen van het nieuws. Wordt vervolgd!
Grote Verzoening
Er was ook heuglijk nieuws, deze week: inkopers van Colruyt en accountmanagers van Douwe Egberts zijn elkaar huilend in de armen gevallen, nog eens herhalend dat het allemaal niet persoonlijk bedoeld was. Uiteraard niet: het ging om de centjes. Wie uiteindelijk het onderste uit de koffiekan heeft gehaald, blijft een goed bewaard geheim. En het partijtje armworstelen om het onderste uit het colablik gaat voorlopig gewoon verder.
Ook in Duitsland lijkt een Grote Verzoening nakend: een familievete die in de jaren zestig begon om een pakje sigaretten, wordt mogelijk snel en definitief bijgelegd. Aldi Nord en Süd hadden de strijdbijl weliswaar al een tijdje begraven, maar zouden volgens goed ingelichte bronnen nu zelfs op weg zijn naar een volwaardige megafusie. Tja, de ruziemakers van het eerste uur zijn allemaal morsdood en boekhouders hebben berekend dat een besparing van 50% op personeelskosten er dik in zit. Waarop wachten ze eigenlijk nog?
Avocadoverbod
FMCG-bedrijven laten intussen geen inspanning onbenut om ons gezonder en duurzamer te doen eten. Je zou bijna gaan geloven dat er een zekere urgentie mee gemoeid is. Hoezo? Zijn we te dik misschien? Of gaat de wereld om zeep? Het zou ons verbazen. Maar toch: Aldi bant tientallen tonnen plastic uit de versrayons. Ahold Delhaize acht zich medeverantwoordelijk voor ons welbevinden en gaat dus onverdroten verder met het gezonder maken van z’n huismerken, teneinde er een mooie groene nutri-score op te kunnen plakken. Dan kan Carrefour uiteraard niet achterblijven: Big boss Bompard zet in op bio en blockchain om de klanttevredenheid naar duizelingwekkende hoogtes te stuwen. Wel grappig dat hij hiermee eigenlijk een ouwe slogan van GB weer bovenhaalt: “de klant eerst.” Het heeft destijds niet echt geholpen.
En in het zuiden van het land wordt het voedingsadvies aangepast: de voedingsdriehoek naar Vlaams voorbeeld gewoon op z’n kop zetten vonden ze daar nét iets te ver gaan, maar ze schrappen er wel de banaan en de hippe avocado van het menu, wegens niet erg duurzaam. Meer nog: snoep en alcohol beschouwen ze als niet-essentiële voedingsstoffen. Begrijpe wie kan. Toegegeven, wij gebruiken ook wel eens een maaltijd zonder wijn: we noemen dat een ontbijt. Maar we moeten nu ook weer niet gaan overdrijven, toch?
Helaas, pindakaas
Welke plek pindakaas in die nieuwe voedingsdriehoek krijgt, werd ons niet meegedeeld. Ze kennen dat amper in het zuiden. Antwerpenaars daarentegen worden vanaf zaterdag verleid door de eerste Belgische vestiging van De Pindakaaswinkel, een winkel die z’n naam niet toevallig gekozen heeft: minstens tien verschillende soorten kan je er proeven, desnoods met knoflook, chilipeper of citroengras. Zoutarm, zonder toegevoegde suikers en vol eiwitten, zo proberen de uitbaters ons te sussen. Wij weten wel beter: onverteerbare caloriebommen, ja. Helaas, pindakaas.
Blijf daar maar netjes af. Het staat nu immers wetenschappelijk vast: van junkfood word je dom. Mensen die teveel fastfood, wafels en milkshakes verorberen zien hun hersenfuncties onrustwekkend achteruit gaan: ze vertonen zelfs symptomen van dementie. Het verklaart de pandemie van stompzinnigheid die zich razendsnel over de aardkloot verspreidt. Veel gevaarlijker dan zo’n grieperig virusje, maar niemand die er wat aan doet. Typisch.
Red de digibeet
En dan nog dit. Vele honderdduizenden gebruikers heeft hij al, die nieuwe Lidl Plus-app: allemaal mensen die maar wàt graag willen profiteren van digitale kortingbonnen en virtuele kraskaarten. De retailer had ongetwijfeld applaus verwacht, maar integendeel volgde een regen van klachten en zuchten: afkomstig van hulpeloze besjes die niet over een smartphone en/of de nodige digitale vaardigheden menen te beschikken om van die voordelige app gebruik te kunnen maken. Ze zijn niet alleen: in Groot-Brittannië ontstaat georganiseerd protest tegen winkels die geen cash meer aanvaarden.
Alsof alle zestigplussers zielige digibeten zouden zijn? Vreemd, want op Facebook kom je tegenwoordig haast énkel nog rusthuisbewoners tegen, en die gaan niet eens naar de winkel. Toch toeteren ze van discriminatie: kwetsbare slachtoffers voelen ze zich. Belangengroepen voor senioren pleitten dan ook maar meteen voor een afschaffing. Tuurlijk. Kijk, analfabeten worden ook gediscrimineerd, maar gaan we daarom boeken verbieden? Of gaan we hen leren lezen, zodat ze voortaan net als iedereen van een wekelijkse portie Filet Pur kunnen genieten? Mijn gedacht! Zo, dan ga ik nu geheel vrijwillig twee dagen in quarantaine. Tot volgende week!
Elke vrijdag een overzicht van het FMCG-nieuws in uw mailbox? Meld u hier aan voor onze gratis RetailDetail Food Newsletter.