‘s Lands favoriete winkelketen kreeg de volle laag, terwijl een Duitse rivaal met de pluimen ging lopen en onze vorst zich liet verleiden door een dubieus dieet. Een terugblik door RetailDetail Food.
Not Okay
Prominent vooraan op de folder van Colruyt stond deze week de champagne van Marquis de Villon in promotie: 20% Extra korting als je 6 stuks inslaat. Een koopje, maar of ze bij Colruyt zelf enkele flessen gaan kraken is zeer twijfelachtig. Want wat was me dat toch weer allemaal deze week? Mooie tijden voor eindredacteurs, die in de kranten hun creativiteit de vrije loop lieten.
Vooral die van De Tijd waren in goeden doen: ‘Colruyt Not Okay’ was niet slecht gevonden, net als ‘Colruyt krijgt rode prijs-etiket opgekleefd’. En toegegeven, we deden zelf lustig mee. Maar misschien is het allemaal opgezet spel, een sluwe list van Jef ‘mastermind’ Colruyt om zo nog goedkoper eigen aandelen in te kopen?
Nu ja, die financiële wereld, we begrijpen er steeds minder van. U herinnert zich met welke argumenten Kraft Foods in 2012 ab-so-luut zijn Europese snoepactiviteiten moest afstoten en verzelfstandigen omdat er echt geen synergie was met de Amerikaanse foodbusiness? Een bedenker van gekke bedrijfsnamen verdiende er toen goed zijn kost mee.
Welnu, sinds deze week beweert de aanstoker van dit alles, de oneindig rijke Warren Buffet, dat het veel beter zou zijn als Kraft (intussen aangedikt met Heinz) weer zou fuseren met Mondelez. Van focus op de kernactiviteiten is plots geen sprake meer. Waarop de aandelenkoersen uiteraard Space X-gewijs de stratosfeer gingen verkennen. Hm, zouden ze in Halle het gsm-nummer van Buffet hebben? “Hello Warren, it’s Jef, from Belgium, and I think we should drink a Graindor coffee together sometime…”
Kerstbonus
Nee, het goede voorbeeld werd gegeven door Lidl dat in Geel een oase van ruimte, licht, lucht en verse heerlijkheden opende. Over de laagste prijs spreken ze daar allang niet meer, wel over duurzaamheid en welzijn op het werk. Want de interne benaming LoF staat niet alleen voor ‘Lidl of the Future’ maar ook voor ‘Lauf-optimierte Filiale’, aangezien de winkelrouting zo werd opgevat dat medewerkers minder kilometers hoeven te malen tijdens het vakkenvullen. Wat dat voor hun fysieke conditie gaat betekenen, moeten we afwachten.
Ook Ahold Delhaize stelt een precedent, door de Tsjechische medewerkers een loonsverhoging van liefst 8,5% aan te bieden met een driedubbele kerstbonus daarbovenop. Nu weten de merkleveranciers meteen waar hun integratiebonus zoal naartoe gaat. Zal dit de werknemers in de Benelux niet op ideeën brengen?
De Ardennen zijn Vlaams
Relletjes: altijd leuk. Het nieuws dat de Europese Commissie de Ardense salami binnenkort voorziet van een zogenaamde beschermde geografische aanduiding (BGA) viel niet in goede aarde bij Bekende Vlaming Willy Naessens, die naast zwembaden en industriegebouwen immers ook fijne vleeswaren produceert. Want het gevolg van zo’n herkomstbescherming is, dat Vlaamse vleeswarenfabrikanten hun salami niet langer Ardens mogen noemen, ook al gebruiken ze dezelfde ingrediënten en productiewijze.
Een ronduit communautaire overwinning van de Waalse vleeswarenindustrie, volgens de Waalse minister van Landbouw René Collin. Hoewel, de pientere Naessens vroeg zich in de pers openlijk af of er niks te regelen valt: “De Vlaamse Ardennen, dat zijn toch ook Ardennen, nietwaar? Awel dan!”
Koninklijke glutenhype
Die aankondiging viel, toevallig of niet, samen met een bezoek van onze koning aan de fabriek van Marcassou die z’n 50ste verjaardag vierde. Gelukkig bevatten Ardense salami’s slechts varkensvlees en een geheim kruidenmengsel. Geen gluten dus, en dat kwam goed uit want zijne majesteit is overgeschakeld op een glutenvrij dieet, voor zijn gezondheid. Iets waarvoor hij werd terechtgewezen in de pers, want artsen en diëtisten benadrukken dat een glutenvrij dieet enkel nut heeft voor mensen met de darmziekte coeliakie. Al de rest is mode en gezever uit de boekjes van Pascale Naessens. Geen familie van Willy, voor zover wij weten. Of is dit ook opgezet spel?
Trouwens, over herkomst gesproken: Marcassou ligt dan wel in de Ardennen, maar is eigendom van Imperial Meat Products, gevestigd in Gent, dat op zijn beurt in handen is van Campofrio Group, met adres in Madrid, dat deel uitmaakt van Sigma Alimentos met hoofdzetel in Monterrey, Mexico. En nu u weer.
Foodpairing
Carrefour is op zoek naar een nieuwe baas. Georges Plassat is het beu na twee ambtstermijnen en heeft de opdracht gegeven om op jacht te gaan naar een opvolger. Tijd om uw LinkedIn profiel nog eens up te daten, denken we.
Ook bij Coca-Cola krijgen ze binnenkort een nieuwe baas. Muhtar Kent vindt het na acht jaar als CEO welletjes en wordt opgevolgd door James Quincey, maar hij blijft wel de rol van schoenmoeder spelen als voorzitter van de raad van bestuur. Minder goed nieuws voor Quincey is de lancering van het premium watermerk Lifewtr door PepsiCo. Dat wordt immers een frontale concurrent van Smartwater, van Coca-Cola. En water is zowat de enige categorie waarin de frisdrankgiganten nog weten te groeien. In een poging om daar wat aan te doen heeft Coca-Cola een filmpje gemaakt dat mensen wil overtuigen om Coke te serveren bij paella, barbecue of kreeft, qua gedurfde foodpairing.
Dan waren we toch meer gecharmeerd van het onderzoek dat uitwees dat geheelonthouders jonger sterven, en eenzaam bovendien, omdat ze de positieve neveneffecten van alcohol missen op het vlak van sociale cohesie.
Fietspadpiraten
Tegenwoordig word je als voetganger op elk zebrapad in de stad omvergereden door gehaaste fietsers met grote koelzakken op hun rug. Deze fietspadpiraten zijn eigenlijk maaltijdbezorgers op weg naar mensen die te lui zijn om zelf de verplaatsing naar het restaurant te maken. Milieuvriendelijk misschien, maar toch niet echt vriendelijk.
Nu is er een grote consolidatiegolf gaande in de sector. Het Duitse Delivery Hero gaat de collega’s van Foodpanda overnemen. Achter deze deal zitten de big spenders van Rocket Internet, gespecialiseerd in het storten van risicokapitaal in bodemloze putten. Er zou een beursgang op til zijn. “Hello, can I speak to Jef, please? I have an interesting business proposal for him…”
Dichter bij huis start Deliveroo met het bezorgen van maaltijdboxen, die alle ingrediënten bevatten om thuis zelf aan het koken te gaan. En in Antwerpen gaat Halal Hero van start, een online platform om halalmaaltijden te reserveren voor afhaling, levering bij je thuis of consumptie ter plaatse. Halal zonder ‘religieus’ bijsmaakje, garanderen de initiatiefnemers, maar vooral gezond en gevarieerd. Je kunt er ook halal stoofvlees met frietjes krijgen, of vol-au-vent. Echt.
Uw portie cultuur
Tot slot, wie dit weekend wat cultuur wil opsnuiven, kunnen we een bezoekje aanraden aan enkele hypermarkten van Carrefour en Cora. De field sales ploegen van Ferrero Rocher hebben namelijk liefst 240 monumenten over heel Europa nagebouwd met imitatiepralines. Ook bij ons.
Het Koninklijk Paleis wordt nagebouwd in Carrefour Drogenbos, het Gravensteen (met niet minder dan 7930 pralines) pronkt bij Carrefour Oostakker in Gent. Het Jubelpaleis komt in twee exemplaren, één bij Carrefour Oudergem en één bij Cora Woluwe. Alweer een gratis cultuurtip van uw favoriete rubriek. Tot volgende week!