Het najaar is nog niet begonnen of het wapengekletter weerklinkt alweer door de winkelrekken. Hulahoopgate, prijsprikjes, vernietigde vergunningen en heisa over de Nutri-Score: de sfeer is opperbest verpest.
Prangend thema
Oorlog is business. Dan heb ik het niet over Gaza of Oekraïne, wel over de recente schermutselingen in het chipsrayon. Laat Roger&Roger maar flink ruziemaken met Intersnack: dat levert foodretailers simpelweg bijkomende listing fees en promobijdragen op. En extra omzet, want die barbecueringetjes zijn nu voortdurend uitverkocht: kassakassa! Volop gratis reclame in de media immers: ook uw prijsoorlogscorrespondent mocht het voor de camera nog eens komen uitleggen. Hey, prangende maatschappelijke thema’s gaan wij niet uit de weg!
Hoe lang dat promofeestje nog blijft duren? Dat zal de rechter misschien bepalen. Of de shopper? Of de inkopers? Vanuit shoppermarketingperspectief kan je je afvragen hoe zinvol het is om die twee quasi identieke referenties naast elkaar in het schap te behouden, los van die 1+1 aanbiedingen die ooit zullen eindigen. Waar is de toegevoegde waarde voor de shopper? Of moeten we ons niet teveel vragen stellen? Er liggen per slot van rekening zoute chips van talloze merken probleemloos naast elkaar in de rekken.
Op hun tandvlees
Ik moet het misschien eens vragen aan mijn goede vriend Luc Desmedt, die in oktober alweer op voortreffelijke wijze het FMCG & Category Management Congress zal voorzitten en die in hulahoopgate mogelijk een case ziet die de nieuwste category management ontwikkelingen illustreert. Een verhaal om door een ringetje te halen is het immers. Kunnen we de kwestie meteen ook voorleggen aan monsieur Carrefour Belgium himself, de zelfverklaarde Belgetariër Geoffroy Gersdorff die voorlopig de Duitsers geen centimeter schapruimte gunt. Betalen ze dan toch niet genoeg?
Over oorlog gesproken: ook Jumbo is er eentje begonnen. Een prijsoorlogje, compleet met confronterende vergelijkingen in advertenties en in de winkelrekken. Frontaal tegen Albert Heijn meer bepaald: dat is durven, want de Nederlandse marktleider heeft middelen te over om fors te reageren als dat nodig wordt, terwijl ze in Veghel op hun tandvlees zitten – vandaar de forse sanering op het hoofdkwartier, onder andere.
Die prijsprikken deelt Jumbo overigens enkel in Nederland uit: bij ons is daar geen beginnen aan, als we mogen afgaan op een zoveelste prijsvergelijking, deze keer in Het Nieuwsblad. Het blauwe promotiefabriekje is liefst 14% goedkoper in België. Het is maar hoe je het meet: in mei van dit jaar kopten de kranten nog hoeveel goedkoper Appie was in Holland. Als je van de twintigduizend referenties in de supermarkt er maar 31 vergelijkt, kan je bewijzen wat je wil.
Formaliteitje
Van je concullega’s moet je het hebben. Enkele lokale supermarkten, waaronder de Carrefour Market van Moorslede, steken het Gele Gevaar in Roeselare opnieuw stokken in de wielen. Jumbo heeft het wel een beetje zelf gezocht, want beginnen bouwen terwijl er nog een beroepsprocedure loopt, is niet slim. In het prachtige België is immers élke vergunning onder voorbehoud. Vraag maar aan Uplace, tegenwoordig Broeklin, dat na achttien (18!) jaar procederen dan eindelijk toch mag beginnen bouwen.
Och, die supermarkt blijft gewoon open, maakt de retailer zich sterk. Formaliteitje, zetten we wel recht: “De winkel in Roeselare is met een geldige en uitvoerbare vergunning gebouwd en geopend.” Dat is toch maar de vraag. Ik heb het off the record even gecheckt bij mensen met expertise ter zake: een vergunning die vernietigd wordt, heeft juridisch gezien nooit bestaan. Er zijn kenners die voorspellen dat dit fout kan aflopen. Spannend! En duimen maar dat die eerste Belgische Foodmarkt volgende week in Gent wél probleemloos de vergunde deuren kan openen. Ik zal er staan.
Alles of niks
Hét foodevent van afgelopen week was voor veel mensen wellicht de lancering van de 100% plantaardige Nutella in België, Frankrijk en Italië. Bevat evenveel suiker en palmolie als de originele, maar geen melkpoeder: die werd vervangen door kikkererwten en rijststroop. Benieuwd hoe lang het duurt voor er iemand met de prijs gaat stunten. Maar de Hollanders hebben ‘m nog niet, dat helpt. Wordt een blockbuster, ongetwijfeld, ondanks de donkerrode Nutri-Score E die je nooit ofte nimmer op de verpakking zal aantreffen. Ze zijn niet gek.
Ook op de verpakkingen van Actimel & co gaan we dat label niet meer zien, straks. Danone is boos, omdat het algoritme achter de Nutri-Score hun gezonde zuiveldrankjes voortaan zowat gelijkstelt met Fanta. Danonino drinkyoghurt krijgt daardoor plots een vette D, stel je voor. Niet, dus: het bedrijf dat ooit de grootste voorvechter was van de kleurcode, zegt nu foert. Wat dan weer tot een woede-uitbarsting leidde bij de professor achter het algoritme van de Nutri-Score. Aan de Sorbonne houden ze geen uitverkoop, hoor: de wetenschap voor alles. Pittig detail: Danone wil de score wél behouden voor z’n lepelbare producten, maar volgens het KB dat de invoering regelt, is het alles of niks. Wordt vervolgd.
Geen probleem
En dan nog dit. Oplossingen verzinnen voor onbestaande problemen: het is een succesvol zakenmodel. Ook Delhaize laat zich wel eens vangen. Op aanstoken van hun versleverancier Bakker (van de Greenyard groep) gaan de leeuwen in vijf winkels een witloofklep testen. Nu hoor ik u al denken tot hier: witloofklep? Wasda? Wel, ik kwam er toevallig eentje tegen op vakantie, in een prachtige Edeka (als er een goeie ondernemer in zit, zijn dat werkelijk de mooiste supermarkten van Europa – en ja, ik kan het ook op vakantie niet laten…).
Zo’n klep moet het witloof beschermen tegen het licht, zodat het mooi wit blijft. En er staat dus een afbeelding van witloof op, om de klanten duidelijk te maken dat er wel degelijk echt witloof onder zit. Nu kan ik me voorstellen dat de rotatie van het witloof in Zuidwest-Duitsland iets lager is dan bij ons, maar dan nog. Hebben onze supermarkten en marktkramers een probleem met verkleurd witloof? Als ervaringsdeskundig witloofkoper sinds decennia durf ik te stellen: helemaal niet. Hebben ze dan baat bij een witloofklep? Tja, heeft een vis een fiets nodig? Mijn gedacht! Tot volgende week!