Sommige retailers hebben te veel geld, maar kunnen nog wat marketingideeën gebruiken. Azië heeft een alcoholprobleem en u moet echt meer groenten eten. Dat is slechts een greep uit alweer een vrolijk overzicht van de FMCG-week door RetailDetail Food.
Doe het voor Dreambaby
Wat doe je als retailer wanneer je winkelketen enkele jaren na de lancering, met intussen een mooi aantal winkels op de teller, de verliezen blijft opstapelen? Angsthazen hadden allang hun staart ingetrokken, tenzij hun bank er al eerder de stekker had uitgetrokken. Niet zo bij Colruyt Group, alwaar ze geld genoeg hebben om zelf een bank op te richten, mocht dat nodig zijn. De onderneming gaat steevast uit van een rotsvast geloof in een mooiere toekomst. Dus dat zowel bij Bio-Planet als bij Dreambaby de miljoenen uit deuren en ramen vliegen, kan Jef Colruyt niet verontrusten. Integendeel, hij trekt zijn portefeuille nog eens boven voor een bijkomende financiële injectie van amper 42 miljoen euro. U denkt precies hetzelfde als ik: ‘hadden wij maar zo’n baas…’
Hoewel. Van bio ga je nooit rijk worden, tenzij er ‘tech’ achteraankomt. Dat is een piste die Bio-Planet vooralsnog niet bewandelt. En hoe krijg je een keten als Dreambaby winstgevend? Welnu, marketing is echt niet zo’n ingewikkelde discipline. Kijk gewoon naar de drijvers van de markt. In het geval van Dreambaby ligt het nogal voor de hand, me dunkt. De geboortecijfers dienen stevig te worden opgekrikt. Daarbij kan je toch niet lijdzaam blijven toezien? Inspireer de consument tot daden, beste mensen van Colruyt Group. Die fameuze Deense sekscampagne ‘Do it for Denmark’ leidde tegen de zomer van vorig jaar al tot een stijging van het geboortecijfer met 14%. Dat ze daar eens een voorbeeld aan nemen bij Dreambaby? Het is maar een suggestie, Jef.
Verhoog eens een prijsje
Wat doe je als fabrikant wanneer blijkt dat de mensen almaar minder van je producten kopen, terwijl je aandeelhouders rekenen op een hoger dividend? Precies, dan verhoog je gewoon je prijzen. Tenminste, dat is het kunstje dat ze bij Unilever nu al een tijdje weten te herhalen. De kwartaalomzet steeg met 2,9 procent, dankzij prijsstijgingen van 3 procent, lezen we. U kunt ook rekenen. Dat zowel supermarktinkopers als consumenten dat zomaar blijven slikken, is misschien wel het meest verbazende aan de hele zaak. Niet? Hou ons in het oog, we gaan daar binnen twee weken nog een leuk stukje over publiceren. Maar goed, als de margarines worden verkocht, dan komt de groei al uit op 3,4 procent. De deo’s en de ijsjes deden het overigens prima, en dat kan de komende maanden enkel nog verbeteren, zouden we denken. Op voorwaarde dat het klimaat een beetje mee wil, uiteraard.
Het regende overigens kwartaalresultaten afgelopen week, maar of we daar éénduidige conclusies uit kunnen trekken? Volgens analisten zijn er tekenen van herstel. Bij Danone daalden de volumes maar steeg de omzet. Bij Nestlé daarentegen stegen de verkochte volumes wél, onder meer dankzij de Aziatische consument. Dat de cijfers toch tegenvallen, is slechts te wijten aan wisselkoersen en de verkoop van een ijsjesdivisie. Heineken verkocht meer bier, maar dan vooral in Azië, waar ze geen trappist van een IPA weten te onderscheiden, naar het schijnt. Ook Rémy Cointreau kwam met een goed rapport: terugval in Europa, maar sterke groei in… Azië. Nee maar, hebben ze daar in Azië een eet- én een drankprobleem tegelijk?
In elk geval lusten ze er de ontbijtgranen van Weetabix niet langer. Het is te zeggen, de Chinese meerderheidsaandeelhouder Bright Food verkoopt zijn deel voor een slordige 1,7 miljard euro aan het Amerikaanse Post Holdings omdat een Chinese doorbraak er maar niet van komt. Tja, dan hadden ze maar in marktonderzoek moeten investeren. Bij het ontbijt eten Chinezen noedels, gestoomde bapao broodjes, tofupudding of gestoomde rijstballen, dat weet iedereen. Trouwens, wie koopt er nu Weetabix voor z’n plezier? Die droge zemelenkoeken zijn er toch enkel voor mensen met constipatie?
Ongezond spul
Sligro Food Group doet het goed in foodservice maar slaagt er niet in om zijn retaildivisie vlot te trekken. Ondanks investeringen in een nieuw winkelconcept blijven die Nederlandse Emté supermarkten op de sukkel, en steeds meer waarnemers zijn van mening dat ze die keten maar beter te koop zetten. Iemand interesse? Huist daar in Halle niet een ondernemer met een goed gevulde spaarpot en een grote sympathie voor verlieslatende winkelketens? Het is maar een suggestie, Jef.
We signaleerden deze week een gevalletje van consolidatie in de wereld van de conveniencegroothandels. Lyfra, specialist in ongezond spul als rookwaren, snoep, dranken en telefoonkaarten, heeft zijn sectorgenoot Lekkerland overgenomen. Voor een ‘onbekend bedrag’, delen ze ons vriendelijk mee. Flauw. Nu moet u weten dat Lyfra zelf al het resultaat was van de fusie van wel zestien kleine groothandelaars. Om maar te zeggen dat de sector al een tijdje in beweging is. En wat Lekkerland betreft: die grossier had als gevolg van allerlei manoeuvres en contractuele kleine lettertjes allang niets meer te maken met de internationale Lekkerland-groep die in wel zes Europese landen actief is. Waaronder België, maar dus niet onder de naam Lekkerland, wel als Conway. Troost u, wij hebben het ook nooit helemaal begrepen. Hiermee is dat probleem dus van de baan. Dank u, Lyfra!
Een mooie korting
Schreven we vorige week dat Delhaize z’n grote verjaardagsfeest gaat organiseren in het Osseghempark in Laken? Dan moeten we dat bericht deze week rechtzetten: de retailer is blijkbaar een beetje geschrokken van de commotie rond de partyplannen en gaat op zoek naar een andere locatie. Maar waar vind je een plek die zo’n 15.000 feestvierders kan ontvangen? Ach, festivalweides genoeg in ons land, toch? Of Herman Schueremans er eentje gratis ter beschikking wil stellen, is een andere vraag.
Maar een mooie korting moet er toch inzitten? Van Delhaize naar het onderwerp promoties is immers slechts een kleine stap. De keten maakt tegenwoordig een sport van 2+1 en 1+1 aanbiedingen en daarom vroegen wij van RetailDetail ons af of dat wel gezond is? Welnu, het officiële antwoord luidt dat we ons geen zorgen hoeven te maken. Volgens de harde cijfers van Nielsen is de promotiedruk in België niet te hoog. Echt niet. U beeldt zich maar wat in. En als FMCG-professional bent u toch de laatste om de Nielsencijfers in twijfel te trekken? Grote kans dat uw bonus ervan afhangt, immers…
Doe de groentetest
Verontrustender is het nieuws dat we te weinig groenten eten. Veel te weinig. Hoeveel te weinig? Dat kunt u snel te weten komen dankzij deze online test die onderdeel is van een nieuwe groentecampagne van de VLAM. Beetje verwarrend wel, want tegelijkertijd wil die promotiedienst ons meer varkensvlees doen eten, als ik mag afgaan op de recente televisiecampagne. En aardappelen, immers ‘superfood van bij ons’. En brood. En streekproducten. En eieren. En kazen van bij ons. En… Kortom, ik denk dat we een mogelijke aanstoker van de obesitasproblematiek op het spoor zijn.
Leuk trouwens: Albert Heijn lanceert as we speak in Nederland een Facebook Messenger-service met tips en coaching om mensen meer groenten te doen eten. Goed gezien. Nu, meer groenten eten mag geen excuus zijn om zomaar de nieuwste foodtrends achterna te lopen. Want wat lezen we in de krant? Sushi taco’s zijn het helemaal. De zoveelste variant op wat we eerder al ‘rijst met pretentie’ hebben genoemd, jawel, na de sushi donut, sushi burger en gesuikerde sushi. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u die ondingen opeet: ze zijn enkel bedoeld om te delen op Instagram. Net als de recepten van de Simply You maaltijdboxen van Carrefour die dezer dagen in wel érg opvallend grote aantallen gedeeld worden door enthousiaste foodbloggers overal te lande. Daar zit een complot achter. We komen erop terug! Tot volgende week!
Elke vrijdag een overzicht van het FMCG-nieuws in uw mailbox? Meld u hier aan voor onze gratis RetailDetail Food Newsletter.