Ruim de helft van de etiketten van voorverpakte levensmiddelen voldoet niet aan de Europese normen, meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Bij ernstige tekortkomingen, in één op de vijf gevallen, stelde het agentschap een proces-verbaal op.
Geen houdbaarheidsdatum
In juni voerde het FAVV een uitgebreide controleactie uit op de etikettering van voorverpakte levensmiddelen in België. Tussen 11 en 17 juni bezochten 150 inspecteurs meer dan 1.240 handelaars. De resultaten waren opvallend: bij meer dan de helft van de controles bleken de etiketten niet te voldoen aan de Europese regelgeving.
Uit de controles bleek dat op 53% van de etiketten verplichte vermeldingen ontbraken. In 20% van deze gevallen was er zelfs sprake van een gezondheidsrisico. Veelvoorkomende tekortkomingen waren het ontbreken van een correcte houdbaarheidsdatum (33%), een incorrecte ingrediëntenlijst (22%) en ontbrekende allergeneninformatie (20%). Ook was in bijna een kwart van de gevallen het etiket niet in de juiste taal opgesteld.
Waarschuwingen en bekeuringen
Bij ongunstige controles nam het FAVV meteen maatregelen: 36% resulteerde in een waarschuwing, terwijl in 17% van de gevallen een proces-verbaal werd opgesteld. Internationaal werden enkele tientallen zaken gemeld aan bedrijven in Bulgarije, Duitsland, Nederland en Polen.
Het FAVV voert het hele jaar door dergelijke controles uit, maar het was de eerste keer dat zo’n gecoördineerde actie op nationaal niveau werd gehouden, met als doel het bewustzijn bij voedingsbedrijven te vergroten. Naast de inspecties biedt het agentschap ook cursussen aan om professionals te informeren over de etiketteringsregels.