Tony’s Chocolonely, de chocoladeproducent die streeft naar 100% slaafvrije chocolade, zegt meer te betalen voor cacao uit Afrika dan eender welke andere producent. Maar klopt die bewering wel?
Leefbare prijzen
“We zijn nog lang niet perfect, maar in de markt betaalt niemand meer voor een kilo cacao dan wij,” zo stelde topman Henk Jan Beltman van de “ethische chocolatier” Tony’s Chocolonely deze week in een duiding bij de jaarcijfers. Die uitspraak klopt niet helemaal, reageert Belinda Torres Leclercq van Oxfam België.
“Hoeveel een bedrijf aan boer per kilo cacao betaalt, krijgt steeds meer aandacht en dat is een bijzonder gunstige evolutie. Bedrijven die zich engageren voor een leefbaar inkomen voor boeren, worden ook geacht ‘leefbare prijzen’ te betalen. Die prijs moet de gemiddelde boer (met een gemiddelde grootte van plantage, haalbare productiviteit, gemiddelde uitgaven, …) in staat stellen om een waardig leven te leiden,” stelt ze.
Recent onderzoek berekende hoeveel zo’n leefbare prijs zou moeten bedragen: voor Ivoorkust komt dat neer op 3.166 dollar per ton en voor Ghana op 3.116 dollar per ton. In de praktijk blijkt dat geen enkele afnemer in de buurt komt van die bedragen. Tony’s Chocolonely betaalt 1.960 dollar in Ivoorkust en 1.860 dollar in Ghana. Dat is inderdaad meer dan de grote chocoladebedrijven, maar Oxfam Fair Trade betaalt nog meer: 2.668 dollar per ton in Ivoorkust. Er hoort wel een kanttekening bij: Tony’s Chocolonely sourcet ongeveer 10.000 ton per jaar, Oxfam Fair Trade slechts 70 ton per jaar.
Langetermijnrelaties
In een reactie zegt Tony’s Chocolonely dat het in Ivoorkust 2.200 dollar per ton cacao betaalt en in Ghana 2.100 dollar. Die prijzen zijn inclusief fairtradepremie en een extra premie. Dit is de zogeheten Living Income Reference Price, die de producent samen met Fairtrade heeft vastgesteld op basis van onafhankelijk onderzoek. Bovenop deze prijs betalen het bedrijf nog een coop-fee van 50 dollar per ton.
Daarnaast investeert Tony’s Chocolonely in productiviteit om boeren een hoger inkomen te laten verdienen en gaat het bedrijf langetermijnrelaties aan met coöperatieven, zodat boeren voor een langere periode verzekerd zijn van een hoger inkomen. Verder doneert Tony’s 1% van de omzet aan de Chocolonely Foundation voor gemeenschapsprojecten zoals het bouwen van scholen en waterputten. Alles bij elkaar komt dit neer op ruim 2 miljoen euro afgelopen jaar of ruim 400 dollar per ton cacao.
Tony’s Chocolonely heeft afgelopen jaar 5537 megaton aan cacao ingekocht. 9900 megaton is het doel dit jaar.