De Europese Commissie gaat veel strenger toezien op de invoer van “zuiderse producten” als hout, koffie, cacao en soja. In de toekomst zullen invoerders moeten aantonen dat de teelt ervan niet gepaard ging met ontbossing.
Ontbossing een halt toeroepen
De nieuwe importregels vormen de meest in het oog springende maatregel van een heel pakket initiatieven die Europa wil nemen voor de bescherming van het milieu, het klimaat en de biodiversiteit.
Na China is de Europese Unie de grootste afnemer van soja, rundvlees, palmolie, hout, cacao en koffie. Voor de verbouwing van al die producten moeten niet zelden bossen wijken. Ondanks vrijwillige akkoorden en de invoering van allerlei keurmerken verdween er de voorbije 30 jaar netto 178 miljoen hectare woud, berekende de VN-voedsel- en landbouworganisatie FAO. Dat komt zowat overeen met de totale oppervlakte van Frankrijk.
Traceerbaar
De nieuwe regelgeving stelt dat invoerders van bovengenoemde producten, maar ook van afgeleide producten zoals leder, chocolade en meubelen, zullen moeten aantonen dat die ontbossingsvrij zijn, en dus afkomstig van bestaande landbouwgronden. De grondstoffen zullen met andere woorden traceerbaar moeten zijn, zodat duidelijk is uit welke regio ze afkomstig zijn. Het is aan de bedrijven om hun toeleveringsketen te onderwerpen aan een zorgvuldigheidsonderzoek (‘due diligence’), terwijl de lidstaten zullen instaan voor de controle.
Volgens het WWF is ook een land als België in niet geringe mate verantwoordelijk voor de wereldwijde ontbossing. “De oppervlakte die nodig is voor de productie van soja, cacao, rundvlees en leer, palmolie, koffie, rubber, hout en papier die België in ruwe of bewerkte vorm invoert, beloopt meer dan 10 miljoen hectare per jaar. Dat is meer dan drie keer de oppervlakte van ons land”, aldus de milieuorganisatie in De Tijd.