Terugval export
De steunmaatregelen zijn in het leven geroepen om het effect van de Russische boycot minder zwaar te maken. Rusland heeft al sinds augustus 2014 een invoerverbod op producten uit de Europese Unie, de Verenigde Staten, Canada, Australië en Noorwegen. Die landen hadden zich uitgesproken tegen de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim en zelf sancties uitgevaardigd.
Met de steunmaatregelen worden vooral de prijzen onder controle gehouden: door de fors verminderde export dreigen de boeren met een overaanbod te zitten, waardoor de prijzen sterk dalen. Europa geeft boeren die minder produceren om de prijzen op een hoger niveau te houden daarom financiële steun.
Een groot aantal boeren heeft ook al omwegen gevonden om hun producten toch in Rusland te krijgen: die worden dan eerst uitgevoerd naar landen die wel naar Rusland exporteren. Daar krijgen ze nieuwe labels, om ze zo toch Rusland binnen te krijgen.
Meer goed nieuws voor Belgische boeren
Voor de Belgische boeren is er bovendien nog meer goed nieuws: de partners van het ketenoverleg van handelsfederatie Comeos gaan in samenspraak met de mededingingsautoriteiten een voorstel uitwerken om de impact van de prijsvolatiliteit op lange en korte termijn te beperken.
Op korte termijn komt er een tijdelijke prijsondersteuning voor de zuivel- en varkenssector. Op lange termijn moet er een stabiliseringsmechanisme komen waaraan alle schakels van de keten deelnemen. Het voorstel moet tegen eind augustus uitgewerkt worden. Daarmee hopen de partijen verdere acties bij de Belgische boeren tegen te gaan.