De rekken van de eerste Britse winkel van Russische discounter Mere blijven opvallend leeg. Zelfs in de aanloop naar Kerstmis ontbraken de meeste dagelijkse producten.
Inkoop loopt mis
De Russische discounter met Westerse ambities heeft het moeilijk om leveranciers te vinden. In zijn eerste Britse winkel, in Preston, waren tijdens de kerstperiode zelfs geen basisproducten zoals kaas, melk en brood te vinden. Van andere dagelijkse voeding was de voorraad erg beperkt of afwezig. Ook begin januari is in de koelruimte voor verse voedingswaren amper iets te zien, schrijft The Grocer.
Het probleem zit bij de inkoop, luidt het aan leverancierszijde. Mere werkt extreem prijsgericht en neemt alleen producten af als ze die 20 à 30% goedkoper dan zelfs andere discounters op de kop kunnen tikken. Leveranciers krijgen dus geregeld ‘nee’ te horen, ook als die concurrentiële prijzen bieden. Een algoritme zou voor elk item uitrekenen wat de kostenbaten is voor Mere en hoe ver ze onder de marktprijs moeten gaan. Uitzonderingen worden niet gemaakt, zelfs niet voor essentiële producten zoals brood.
Leveranciers vinden die willen samenwerken, is nochtans al niet vanzelfsprekend. Ze moeten zelf de producten aan de winkels leveren en worden enkel betaald voor wat verkocht is. Onverkochte voorraden mogen ze weer komen ophalen. Het resultaat van die harde lijn blijkt lege rekken te zijn.
Blijven beloven
UK business development manager Aleksandr Tsjkalov geeft toe dat er problemen waren die de keten nog moest oplossen en dat er hard wordt gewerkt aan de beginnersfouten. Tsjkalov is er niettemin zeker van dat klanten in de komende maanden een bijgewerkt aanbod zullen zien, net als nieuwe winkels. Al in de lente van vorig jaar kondigde de retailer de opening van vier Britse winkels aan in enkele maanden tijd, maar nummer twee en drie werden inmiddels uitgesteld tot maart 2022.
Hoewel Mere in Rusland en Oost-Europa al meer dan 3.000 winkels telt, is het in West-Europa tot nu toe vooral een verhaal van niet-nagekomen beloftes. De opening van een eerste Belgische winkel laat op zich wachten, terwijl die er al in september had moeten zijn. Ook in Frankrijk is de deadline van drie winkelopeningen in oktober gemist. Het is niet duidelijk of er zelfs al gemeentelijke goedkeuringen zijn.