Maaltijdbox Ekomenu toont voortaan de eco- én gezondheidsscore van zijn producten. Op de kassabon krijgen klanten de voetafdruk van hun bestelling te zien. Ze kunnen daar ook persoonlijke streefdoelen aan koppelen.
Vier verschillende scores
Ekomenu lanceert een eigen variant op de eco- en nutri-scores: de leverancier van maaltijdboxen toont vanaf nu de ‘foodprint’ van de bestelde maaltijden op zijn kassabons. Het gaat dan niet alleen om de CO2-uitstoot, maar ook het waterverbruik en de gezondheidsscore. Van dat laatste zijn er zelfs twee: de Groenteteller toont hoeveel gram groente mensen binnenkrijgen, de Vitaliteitsscore berekent het risico op ziekte.
Het bedrijf wil zijn klanten ertoe aanzetten hun scores bij te houden en wekelijks bepaalde doelen te halen. De score verbeteren kan door voor bepaalde maaltijden te kiezen, die bijvoorbeeld plantaardig zijn of veel volkorenproducten bevatten. “Eet jij elke dag 300 gram groente? Met de Groenteteller dagen we je uit om nog meer te genieten van deze supersterren. We dagen je uit om elke week 2100 gram groente te eten”, klinkt het bijvoorbeeld.
Risico op hart- en vaatziekten
De Vitaliteitsscore is dan weer gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de impact van voeding op ziekte en levensverwachting. Hoe hoger de score, hoe lager het risico op ziekte. Het weekdoel is hier 700 Vita-punten te verzamelen, door onder meer noten en zaden te eten maar vlees en zout te vermijden.
“Wat we eten heeft een gigantische impact op ons welzijn. In Europa zijn voedingsgerelateerde ziekten zoals obesitas, hart- en vaatziekten en kanker verantwoordelijk voor 70% van de sterfgevallen. Terwijl voeding juist zoveel positiefs kan doen voor jouw gezondheid”, redeneert CEO Jack Stroeken.
Al in lijn met doelen
Uiteraard wordt ook Ekomenu er beter van: het bedrijf wil mensen aansporen om meer groenten te eten en vaker te kiezen voor de korte keten, plantaardig en biologisch – net zaken waarmee de boxen zich profileren. De maaltijden in de box zouden naar eigen zeggen gemiddeld al 45% minder CO2 uitstoten dan de gemiddelde supermarktmaaltijd en 50% minder water verbruiken.
Stroeken: “Natuurlijk zitten er ook maaltijden tussen met een minder positieve foodprint, zoals bijvoorbeeld recepten met rund- of kalfsvlees. Maar ook die impact tonen we. We willen 100% transparant zijn, zodat klanten zelf de impact van hun voedselkeuzes ervaren.”