Alles onder één dak
Meer en meer mensen in België krijgen te maken met voedselintoleranties of -allergieën en moeten noodgedwongen overschakelen op een glutenvrij, lactosevrij of suikervrij dieet om erger te voorkomen. Maar ook koemelk, gist, ei, soja en zelfs tarwe kunnen leiden tot allergische reacties.
Tot nog toe was er in ons land geen enkele gespecialiseerde voedingszaak waar je al die producten onder één dak kon vinden. Dat ondervond de 34-jarige Inez De Rijcker zelf aan den lijve: zij sukkelde al enkele jaren met prikkelbare darmen, vermoeidheid en een opgeblazen gevoel, tot bleek dat ze aan een voedselintolerantie leed en ze op specifieke voeding moest overschakelen.
“Winkelen en koken was niet eenvoudig, want nergens vond je alles onder één dak. Ik schuimde natuurvoedingswinkel en bioshops af naar smaakvolle gluten- en lactosevrije voeding”, zegt de coeliakiepatiënte, maar dat was een erg tijdrovende bezigheid.
Ziekte wordt business(idee)
Uiteindelijk besloot de Antwerpse om van haar ziekte haar beroep te maken. Ze bezocht tal van gespecialiseerde voedingsbeurzen, sloot deals met bakkers en gespecialiseerde producenten en opende nu in de Antwerpse Montignystraat ‘Gusta’.
De naam is niet lukraak gekozen: “Zelf verkoop ik in mijn winkel enkel wat ik lekker vind. Voedselintoleranties mogen geen handicap meer zijn. Je moet even divers en lekker kunnen eten en koken als iedereen. Ik weiger in te boeten op de kwaliteit van mijn leven.”
De Rijcker wil Gusta naar eigen zeggen laten uitgroeien tot een hippe, laagdrempelige en sfeervolle voedingswinkel: ‘Gusta moet ook als een informatie- en degustatieplatform fungeren. Wie weet kan ik later wel een heuse Gusta-keten starten…’, klinkt ze alvast ambitieus.