“Gesloten wegens geen personeel”
Pal in een van de meest lucratieve periodes van het jaar, de eindejaarsfeesten, zien steeds meer bakkers zich gedwongen hun zaak te sluiten. “Van de 2.750 bakkers die Vlaanderen nog telt, sluit 15 à 20% deze eindejaarsperiode de deuren. Dat komt neer op zo’n 500 zaken, verspreid over heel Vlaanderen”, klinkt het bij Bakkers Vlaanderen.
Naar een verklaring is het niet ver zoeken: “Steeds minder mensen willen tijdens de feestdagen werken, laat staan ’s ochtends in alle vroegte”, zegt Bruno Kuylen, directeur van de bakkersfederatie.
Doorheen het jaar kampen de bakkers met soortgelijke problemen in de weekends, maar dan lossen ze dat op door jobstudenten in te schakelen. Die staan echter evenmin te springen om met eindejaar te werken: “Ofwel studeren zij ofwel willen zij ook wat feestvieren.”
De oplossing: flexi-jobs
Nochtans bestaat er een oplossing, aldus Bakkers Vlaanderen, daarin bijgetreden door de Landsbond der Beenhouwers: “Flexi-jobs, zoals in de horeca”. Sinds deze maand kunnen mensen die vier vijfde werken namelijk onbeperkt bijverdienen in de horeca. Ze krijgen minimaal 9,50 euro netto per uur zonder daarop belasting af te dragen en de werkgever betaalt enkel 25% RSZ-bijdrage. Met succes, want nauwelijks drie weken na de invoering zijn er in de horeca al 2.000 flexi-jobs, zo becijferde zakenkrant De Tijd.
“Door de flexi-jobs dreigen meer mensen te kiezen voor een job in de horeca, waardoor het personeelstekort bij de slagers nog groter zal worden”, zegt Ivan Claeys, voorzitter van de beenhouwersfederatie. “Als een horeca-uitbater 15 euro betaalt voor iemand met een flexi-job, houdt die persoon daar netto 12 euro per uur aan over. Als een slager 15 euro betaalt, blijft er netto 7 euro over.”
Ook de bakkers zien brood in flexi-jobs: “Tijdens de piekmomenten zouden flexibele arbeidskrachten kunnen inspringen en de taak van de vaste werknemers verlichten”, bevestigt Bruno Kuylen in De Tijd.