Sojadrankenfabrikant Alpro koopt zijn sojabonen alleen nog bij producenten in Europa en Canada, om er zeker van te zijn dat ze niet genetisch gemodificeerd zijn. Nederland plukt mee de vruchten.
Duurzaamheid
Voor Alpro is duurzaamheid een belangrijk thema: de producent tracht sojabonen zoveel mogelijk lokaal aan te kopen. Zo verwerkt Alpro in zijn fabriek in het Franse Issenheim alleen nog bonen die op Franse bodem werden geteeld. In Nederland wordt samengewerkt met een vijftigtal landbouwers, die tezamen 170 ha bewerken. Deze zomer was er ook al de eerste oogst van honderd ton van een vijftal Belgische landbouwers die op professionele sojateelt waren overgeschakeld.
Door de lokale productie is Alpro er ook zeker van dat de bonen niet genetisch gemodificeerd zijn. Voor producten uit de Verenigde Staten, Argentinië of Brazilië kan die garantie niet worden gegeven. Bovendien zorgt de korte afstand tussen de productie- en de verwerkingsplaats voor een lagere ecologische voetafdruk.
Aanpassen
De sojateelt in België en Nederland moet wel worden aangepast aan de lokale omstandigheden: soja is immers een subtropische plant die hier in principe te weinig zon krijgt om af te rijpen en te weinig opbrengt in vergelijking met bijvoorbeeld graan of maïs. Daarom zijn alleen vroeg afrijpende rassen geschikt voor de sojateelt in de lage landen.
Globaal kocht Alpro deze zomer niettemin al 50% van de conventionele bonen en 100% van de biologische bonen in Europa aan. Ze kwamen hoofdzakelijk uit Frankrijk en ook uit Italië, Oostenrijk en Nederland.