Verboden sinds eind 2009, maar…
Sinds eind 2009 is het in ons land verboden om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 16, of het nu om een pilsje gaat of iets sterkers. Daarnaast is het ook verboden om sterkedrank te verkopen aan wie nog geen 18 is, al is de naleving van dat verbod in de praktijk makkelijker gezegd dan gedaan.
Met de duizend extra controles wil minister De Block (Open VLD) de pakkans gevoelig verhogen voor wie wel alcohol aan minderjarigen verkoopt. Dat heeft ze gezegd in de bevoegde Kamercommissie.
Momenteel zijn er 4.000 controles per jaar, maar dat worden er nu dus 5.000. De controleurs zullen extra waakzaam zijn tijdens periodes waarop jongeren vaak (te) veel alcohol gebruiken, zoals de periode na de examens of de zogeheten ‘honderd dagen’. Ook festiviteiten en festivals mogen extra controles verwachten, en er komen zeker ook gerichte acties in nachtwinkels in de buurt van scholen en uitgaansbuurten, zo liet de minister verstaan.
“Zwartepiet niet naar handelaars doorschuiven”
Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen is niet te spreken over de beslissing: “De Block schuift de zwartepiet voor deze inbreuken integraal door naar de verkopers”, klinkt het.
“Wat met de verantwoordelijkheid van de jongeren en hun ouders?”, vraagt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Zij ontspringen nu mooi de dans wanneer er inbreuken zijn, en dat terwijl de hoofdverantwoordelijkheid toch wel bij hen ligt. Men kan toch moeilijk verwachten dat een handelaar of een cafébaas van iedereen een identiteits- en leeftijdscontrole afneemt. Dat is zijn taak niet. Een handelaar is geen politieagent.”
De zelfstandigenorganisatie gelooft naar eigen zeggen veel meer in doorgedreven vormen van preventie en sensibilisering en eist dat de wetgeving in ons land wordt aangepast, zodat de verantwoordelijkheid voor de aankoop van alcohol in de eerste plaats bij de minderjarige en zijn ouders komt te liggen.