De Europese Commissie heeft bierbrouwer AB InBev beschuldigd van machtsmisbruik in België. Het bedrijf zou zijn sterke positie gebruiken om de prijzen in België hoger te houden dan die in de buurlanden.
Invoer belemmeren
Volgens Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager beperkt AB InBev al sinds 2009 de concurrentie, door de invoer van goedkoper bier uit Nederland en Frankrijk naar België te belemmeren. “Belgische consumenten hebben mogelijk meer moeten betalen voor hun favoriete bieren”, zegt de Deense volgens Gazet van Antwerpen. AB InBev zou daarbij een bewuste strategie gevoerd hebben.
Zo werden de teksten op de blikjes aangepast, zodat ze niet meer in België konden worden verkocht: in Frankrijk verdween de Nederlandse tekst van het blikje en in Nederland de Franse tekst. Ook in België moet enkel de taal van het landsgedeelte op het etiket staan, maar het is eenvoudiger als de twee talen samen op een etiket staan. Vooral bij grotere ketens die in heel het land te vinden zijn.
Ondertussen krijgen de Nederlandse en Franse supermarkten gunstigere voorwaarden dan die in België, waardoor de prijzen er lager liggen. Om te vermijden dat de bieren toch werden ingevoerd, bood AB InBev in Nederland bepaalde bieren niet of slechts beperkt aan. Ook promoties werden beperkt met hetzelfde achterliggende idee, schrijft De Standaard.
Voorlopig oordeel
De Europese Commissie heeft momenteel nog maar een voorlopig oordeel geveld en AB InBev krijgt de kans om zich te verdedigen, maar als het veroordeeld wordt kan het bedrijf een boete krijgen tot 10% van de omzet. Dat bedrag kan in de miljarden lopen.
Eurocommerce, de Europese retailvereniging, reageert alvast verheugd op de actie van de Europese Commissie. “Retailers zijn de sleutel om de eengemaakte markt een realiteit te maken voor de consument. We vragen de Commissie dan ook om de nodige stappen te nemen om het voor retailers mogelijk te maken om over de landsgrenzen te importeren”, zegt Christian Verscheuren, directeur-generaal van Eurocommerce. “De aankondiging van de Commissie is een belangrijke stap in het aanpakken van dit probleem en we vragen de Commissie om nu door te zetten.”