Met fel gekleurde verpakkingen en bekende cartoonfiguurtjes richten nogal wat fabrikanten van charcuterie zich specifiek tot kinderen. Dat stuit op kritiek van wetenschappers en consumentenorganisaties.
Positieve emoties
Bijna één merk op tien hanteert kindermarketingtechnieken om een jonge doelgroep aan te spreken, zeggen onderzoekers van de Universiteit Gent. In de vleeswarensector gaat het onder andere om huismerken van Colruyt, Delhaize en Albert Heijn en de merken Aoste, Disney, Aubel, Studio 100, Ferdi Fuchs, Bouton d’Or, Frais Devant, Bifi en Teyssier. Ze gebruiken felle basiskleuren of zetten bekende cartoonfiguren op de verpakking, zoals Disney-personages. Die roepen positieve emoties op bij kinderen, die nog niet kunnen begrijpen wat reclame met hen doet, zegt onderzoekster Liselot Hudders aan de krant De Morgen.
Dat is vooral problematisch omdat charcuterie niet meteen als gezond wordt beschouwd. In de voedingsdriehoek vallen bewerkte vleeswaren in de rode zone, wat betekent dat je er best zo weinig mogelijk van consumeert. De Wereldgezondheidsorganisatie legt een verband tussen vleeswaren en darmkanker. Test-Aankoop vindt daarom dat het gebruik van kinderidolen om reclame te maken voor te zoute, te vette en te suikerrijke voeding, moet verboden worden. Het Vlaams Instituut Gezond Leven stelt dat de overheid moet ingrijpen omdat de voedingssector zelf geen al te strenge criteria hanteert. Eerder dit jaar kwam ook Greenpeace al in actie tegen kinderworst.