Deliveroo, de Stad Hasselt en Recycling Netwerk Benelux zetten hun schouders onder een testproject om maaltijden te laten leveren in herbruikbare verpakkingen.
Wegwerp is de norm
Het probleem is genoegzaam bekend: wie een maaltijd thuis laat leveren, blijft nadien vaak achter met een berg (plastic) afval. Daarom gaat maaltijdbezorgdienst Deliveroo in Hasselt binnenkort experimenteren met herbruikbare verpakkingen: het project ‘Deliveround’ is een gezamenlijk initiatief van Deliveroo, Stad Hasselt en Recycling Netwerk Benelux.
Hoe het allemaal precies in zijn werk zal gaan, is onduidelijk. Momenteel onderzoekt men nog wat voor de consument, restaurants, bezorgdienst én het milieu de meest geschikte verpakking en het meest optimale logistieke systeem is. Een inzamelpunt voor de verpakkingen of een systeem met statiegeld: alles wordt bekeken. “Na de zomer starten we met de test en na enkele maanden moeten we misschien bijsturen”, zegt Rodolphe Van Nuffel van Deliveroo in De Standaard.
Circulaire economie
Voor Hasselt past het project binnen de transitie van een lineaire naar een circulaire economie, een ambitie die de Limburgse hoofdstad wil waarmaken. “Met herbruikbare borrelglaasjes tijdens de Jeneverfeesten of het weren van plastic glazen en bestek tijdens parkfeest Amuse, pionieren we al langer in Hasselt binnen het vraagstuk rond duurzaamheid” zegt Joost Venken, schepen van leefmilieu, duurzaamheid en circulaire economie.
Ook Recycling Netwerk Benelux is enthousiast over de gezamenlijke actie: “Als milieuorganisatie die strijdt tegen de plastic afvalberg, willen we met dit initiatief meewerken aan een oplossing, in samenwerking met een bedrijf. Want je kan geen circulaire economie opzetten zonder daarin de bedrijven te betrekken”, besluit projectleider Inge Luyten.