Koerierdienst Deliveroo mag blijven werken met koeriers op zelfstandige basis. Het bedrijf kreeg gelijk in een rechtszaak die door een Nederlandse maaltijdbezorger was aangespannen.
Geen schijnzelfstandigheid
Maaltijdbezorger Sytze Ferwerda vond dat er bij Deliveroo sprake was van schijnzelfstandigheid en eiste dat het bedrijf hem in dienst zou nemen. Hij argumenteerde dat hij immers slechts één opdrachtgever heeft, instructies ontvangt via de app en werkkledij moet dragen. Om een rechtszaak aan te spannen kreeg hij steun van de vakbond FNV en van de Partij van de Arbeid.
De rechter vond die argumenten niet voldoende overtuigend. Koeriers mogen bij Deliveroo zelf beslissen wanneer ze werken, ze mogen bestellingen weigeren, en de werkkledij is niet verplicht. Bovendien geldt er geen exclusiviteit en kunnen ze dus ook werken voor concurrerende platforms als Uber Eats. Wel gaf hij aan dat het huidige arbeidsrecht geen rekening houdt met arbeidsverhoudingen die nu ontstaan door de relatief nieuwe platformeconomie.
De uitspraak is een opsteker voor Deliveroo. Zowel in Nederland als in België werkt het bedrijf sinds 1 februari enkel nog met zelfstandige bezorgers. Die beslissing leidde tot stakingen in Brussel, Gent en Luik, waarbij koeriers vroegen aan restaurants om de samenwerking met de bezorgdienst stop te zetten. Minister van consumentenzaken Kris Peeters startte een doorlichting, die nog niet is afgerond. In Nederland kondigt de PvdA aan dat het initiatieven zal nemen in de Tweede Kamer om de praktijken van Deliveroo aan te pakken.