De fietskoeriers van Deliveroo en UberEats vallen voortaan onder de deeleconomie: een deel van hun inkomsten is daardoor onbelast. Aan klanten wordt per levering voortaan wel een vast bedrag aangerekend.
Op de valreep
Het statuut van de deeleconomie is enkele jaren geleden onder meer voor Deliveroo en UberEats in het leven geroepen: tot 6.250 euro aan inkomsten werd daarbij vrijgesteld van belastingen. Toch trok de fiscus uiteindelijk in twijfel dat de fietskoeriers aanspraak maken op het statuut, omdat de deeleconomie er in principe enkel is voor diensten geleverd door burgers aan burgers. Bij Deliveroo maken de koeriers niet zelf de afspraken, dus zou het niet om deeleconomie gaan.
Het dispuut sleept ondertussen al een hele tijd aan, waardoor de fietsbezorgers al twee keer uitstel kregen om hun belastingaangifte in te dienen. Deze week moesten ze hun aangifte nu toch doen en op de valreep is er alsnog een oplossing uit de bus gekomen: de maaltijdplatformen passen hun systeem aan, waardoor de koeriers toch onder de deeleconomie vallen.
Nieuw, vast betaalsysteem
Vanaf 8 oktober past Deliveroo zijn betaalmodel aan, zo bericht De Standaard: vanaf dan betalen consumenten een vast bedrag per bestelling, dat zal verschillen van stad tot stad. Dit is anders dan het variabele systeem vroeger, waarbij een basisbedrag van 2,5 euro per bestelling werd aangerekend, maar waar nog een bedrag bovenop kwam afhankelijk van de afstand.
“De bedoeling is dat de koeriers om en bij de 12 euro netto per uur verdienen. Dat is ongeveer hetzelfde als wat ze nu ook netto verdienen”, reageert een woordvoerder tegenover de krant. Al zijn de meningen daarover verdeeld: belangengroep KoeriersCollectief noemt het een achteruitgang en wil actie voeren tegen de nieuwe regeling.