Dat Deliveroo-koeriers volgens de arbeidsrechtbank geen schijnzelfstandigen zijn, zint het Brusselse arbeidsauditoraat niet. Het gaat dan ook in beroep tegen die uitspraak.
Zelfstandig of niet?
Het Brusselse arbeidsauditoraat had samen met de vakbonden en een dertigtal fietskoeriers een rechtszaak aangespannen tegen maaltijdbezorger Deliveroo, met als klacht dat de bezorgers schijnzelfstandig zouden zijn. Ze eisten dat hun werk als een arbeidsovereenkomst in loonverband zou worden beschouwd, wat de koeriers ook recht op sociale bescherming en vakantiedagen zou geven.
De rechter ging echter niet mee in die redenering en verklaarde de klacht ongegrond. Er zou geen bewezen relatie van ondergeschiktheid zijn, waardoor de koeriers dus wel degelijk zelfstandig zijn en er geen arbeidsovereenkomst (nodig) is. Deliveroo dreigde eerder al België te verlaten als ze de koeriers in dienst moeten nemen.
Europese Commissie komt tussen
Het arbeidsauditoraat gaat nu evenwel in beroep, zo bericht De Tijd. Buitenlandse precedenten tonen immers aan dat het geen uitgemaakte zaak is: Nederland en Spanje verplichtten Deliveroo al om de medewerkers een ander statuut te geven, terwijl rechters in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk tot hetzelfde oordeel kwamen als de Belgische arbeidsrechtbank.
Ondertussen bemoeit de Europese Commissie zich met een voorstel om ‘gig workers’ zoals de maaltijdkoeriers automatisch als werknemers te aanzien, tenzij de platformen kunnen bewijzen dat het wel degelijk om zelfstandigen gaat. Deliveroo-rivaal Just Eat Takeaway zegt dat voorstel alvast volmondig te steunen, ook al werken lang niet alle koeriers er in dienstverband.