Drie soorten onverkochte voeding
In aanwezigheid van burgemeester Paul Magnette en OCMW-voorzitter Eric Massin hebben Dirk Van den Berghe, CEO van Delhaize België, en Claude Breuse, voorzitter van de Banque Alimentaire du Pays de Charleroi et du Centre, hun samenwerkingsverband officieel op gang geschoten.
“Dit project bewijst dat sociale actie een zaak is van iedereen en dat de economische spelers een bevoorrechte partner zijn om de sociale noden aan te pakken”, zei een tevreden burgemeester Magnette.
Concreet zullen de Voedselbanken van Charleroi elke dag na 17 uur drie soorten onverkochte voedingsproducten afhalen in de Delhaize van Marcinelle: versproducten in snelverkoop, vers brood dat de avond voordien werd ingevroren en droogvoeding die op vervaldatum komt. De Voedselbank zal die producten inzamelen in haar depot en ze van daaruit verdelen onder de behoeftigen, rechtstreeks of via de sociale restaurants.
“Onverkochte voedingsproducten kunnen ophalen is voor ons een godsgeschenk, want giften zijn onze belangrijkste bevoorradingsbron”, zegt Jean-Claude Breuse van de lokale Voedingsbank. “Dankzij Delhaize kunnen we tientallen families de kans geven op een gevarieerde kwaliteitsvoeding met vis, vlees en verse groenten: voeding die bij die mensen zelden op tafel komt.”
Equivalent van 150 maaltijden per dag
Daarmee voegt de Delhaize van Marcinelle zich bij het lijstje van 18 Delhaize supermarkten en een dertigtal zelfstandige winkels (AD, Proxy, Shop&Go) elders in het land die nu al elke dag samenwerken met voedselhulporganisaties en intussen al goed zijn voor het equivalent van gemiddeld 150 extra maaltijden per dag.
En de komende weken komen daar nog een achttal nieuwe supermarkten bij, zo valt bij Delhaize te horen. “Onze strategie legt het accent op duurzame projecten en als distributeur vinden wij het belangrijk om onze verantwoordelijkheid in het terugdringen van voedselverspilling op te nemen”, aldus nog CEO Dirk Van den Berghe.