Delhaize mikt op institutionelen
Delhaize wil 400 miljoen euro uit de markt halen met een obligatielening tot 2020 en een jaarlijkse coupon van 3,125%. Aangezien de uitgifteprijs op 99,709% werd vastgelegd, stijgt het rendement voor de belegger tot zowat 3,3%. De leeuwengroep wil met het opgehaalde geld twee oudere obligatieleningen, die over twee jaar aflopen, vervroegd terugbetalen.
De obligatielening richt zich tot grote investeerders: de minimumcoupure is 100.000 euro en de eerste coupon zal een korte coupon zijn. De uitgifte van Delhaize krijgt bij Moody’s een rating Baa3, Standard & Poor’s kent een score van BBB- toe.
Vandemoortele trekt kleinere beleggers aan
Een andere nieuwe uitgever van obligaties is Vandemoortele. De fabrikant van oliën en eetbare vetten lanceert een vijfjarige obligatie met vaste coupon van 5,125%, waarmee 75 miljoen euro opgehaald zou moeten worden bij particuliere spaarders.
De uitgifteprijs ligt op 101,875% van de nominale waarde, wat resulteert in een bruto actuarieel rendement van 4,696%. Om een breed publiek aan te trekken, werd de minimumcoupure vastgelegd op 1000 euro. De eindvervaldag is 13 december 2017.
Sinds begin dit jaar haalden Belgische bedrijven al voor dertien miljard euro op bij beleggers, al kwam 8,3 miljard euro daarvan op rekening van AB InBev. Andere uitgevers waren onder meer Fluxys, Kinepolis, Roularta en – met iets minder succes – Telenet. Intussen willen ook ook Eandis (voor een onbekend bedrag), baggergroep Deme (100 tot 150 miljoen euro) en Omega Pharma (300 miljoen euro)vers geld ophalen.
Ook over de grenzen
België vormt geen uitzondering op de wereldwijde trend van bedrijven die geld willen inzamelen met obligatieleningen. Zo verklaarde ook de – tijdelijk naamloze – fusie tussen boekwinkelketens Selexyz en De Slegte onlangs nog op deze manier de bijkomende kosten van de eenmaking te willen financieren.
Door de strakkere houding van de banken zoeken de bedrijven steeds vaker een alternatieve financieringsbron, terwijl spaarders zijn op zoek naar een iets hoger rendement dan op hun klassieke spaarboekje.