Overleg vanochtend tussen de vakbonden en de directie van Delhaize heeft alweer niets opgeleverd. De directie blijft erbij dat er geen ruimte is tot onderhandelen, zeggen de vakbonden. Economieminister Pierre-Yves Dermagne heeft dan ook een bemiddelaar aangesteld.
Cruciaal moment mislukt
Vanmorgen zaten de vakbonden en directie bij Delhaize lange tijd samen, maar het overleg heeft niks opgeleverd. Dat meldt liberale vakbond ACLVB aan VRT Nws. “Er is aangekondigd dat er geen ruimte is om te onderhandelen“, aldus secretaris Wilson Wellens. Op 24 april starten de ondernemingsraden opnieuw, “met de gewone leden”. De supermarktketen gaat sowieso door met zijn plannen om de 128 supermarkten in eigen beheer te verzelfstandigen. De vakbonden beraden zich over hun volgende stappen.
Vandaag was de laatste bijzondere ondernemingsraad en dus een belangrijk moment. Hoewel de spanningen op voorhand nog hoog opliepen, hoopten zowel de vakbonden als de directie deze keer op een doorbraak – of toch minstens op de start van constructief overleg. Dat bleef evenwel uit, en dus heeft Delhaize na de vergadering aan Minister van Werk en Economie Dermagne gevraagd om een sociaal bemiddelaar aan te stellen. Volgens de retailer wil het bedrijf wel degelijk de sociale dialoog aangaan, maar zijn het de vakbonden die het overleg voortijdig afbreken. Die laatsten zitten echter niet te wachten op een bemiddelaar, zeker omdat het om één van de voorzitters van de (omstreden) paritaire comités uit de retailsector zou gaan, bericht GvA.
Webinar gezien als “provocatie”
De bijeenkomst vandaag begon echter al niet onder goed gesternte: maandag had Delhaize de medewerkers uitgenodigd voor een webinar rond ‘omgaan met verandering’, iets dat de socialistische vakbond BBTK meteen bestempelde als “pure provocatie”. Honderden medewerkers en vakbondsmilitanten zakten vanmorgen dan ook af naar het hoofdkantoor van Delhaize in Zellik, waar de bijzondere ondernemingsraad plaatsvond.
Uit protest zijn ook vandaag weer de helft van de geïntegreerde supermarkten dicht, vooral in Brussel en Wallonië. Op zes vestigingen na zijn in Vlaanderen alle winkels open, in Brussel zijn daarentegen alle Delhaizes in eigen beheer dicht en in Wallonië deden vanmorgen maar vier vestigingen de deuren open. De magazijnen functioneren vandaag wel normaal.
Hele sector hervormen?
Ondertussen trekken de liberale en christelijke vakbonden het debat open naar de rest van de retailsector. Ze willen een harmonisering van de paritaire comités, waardoor er grote verschillen bestaan in de arbeids- en loonsvoorwaarden. Ook de kwestie van vakbondsvertegenwoordiging willen ze op tafel brengen: in ketens met verschillende vennootschappen ontsnappen werkgevers vaak aan verplichte vakbondsafvaardiging.
Naar aanleiding van het tweejaarlijkse sectorale overleg, dat op 17 april begint, hebben ACV Puls en ACLVB een algemene stakingsaanzegging ingediend. Opvallend is dat ook Colruyt Group voorstander is van een vereenvoudiging van de vele paritaire comités. Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van zelfstandige supermarkten en speciaalzaken, roept Delhaize daarentegen op “om zelf dringend een oplossing te zoeken voor haar probleem, alvorens er sociaal overleg moet komen voor de complete winkelsector”.
(Dit artikel wordt in de loop van de dag continu bijgewerkt met de nieuwste ontwikkelingen in deze zaak.)