Een overleg tussen Delhaize en de vakbonden op het kabinet van minister Pierre-Yves Dermagne, dat nochtans vier uur duurde, heeft niets concreets opgeleverd. De retailer houdt vast aan het Toekomstplan, bij de bonden zijn de reacties gemengd.
Nieuw overleg gepland
De hoge verwachtingen die de vakbonden koesterden over nieuw sociaal overleg op aangeven van de minister van Werk, werden niet ingelost. Dat Delhaize-CEO Xavier Piesvaux donderdagavond voor het eerst deelnam aan de vergadering, leek een belangrijk signaal, maar bracht geen doorbraak. Weliswaar ging het er naar verluidt minder scherp aan toe dan op vorige vergaderingen, maar concrete resultaten leverde de bijeenkomst niet op.
De directie van Delhaize maakte opnieuw duidelijk dat ze vasthoudt aan het Toekomstplan, waarbij 128 winkels aan franchisenemers worden overgedragen. Van een collectief ontslag kan volgens het bedrijf geen sprake zijn. De retailer zou wel open staan om te praten over begeleidende sociale maatregelen. Facilitator Robert Tollet gaat nu eerst apart met Delhaize en de bonden praten. Daarna komen alle partijen opnieuw rond de tafel.
Gemengde reacties
Volgens de directie was het overleg constructief. Bij de liberale vakbond was de reactie voorzichtig positief: volgens sectorverantwoordelijk Wilson Wellens konden de verschillende partijen rustig hun punt maken. “We hebben een derde van de marathon gelopen. Of we de finish halen, weten we niet, maar dat hoopt iedereen rond de tafel alleszins”, zei hij aan persagentschap Belga.
Bij de Franstalige socialistische bond klinkt vooral teleurstelling, omdat een alternatief voor het franchiseproject onbespreekbaar blijft en de directie niet wil weten van een sociaal plan. Volgens Myriam Delmée van SETCa ging het dan ook om een dovemansgesprek: “Delhaize erkent dat er geen garantie is voor het aantal jobs bij de franchisenemer en dat dit de enige oplossing is om de groei van de Delhaize groep te verzekeren. 9.200 werknemers staan dus op straat om de groei van de groep te waarborgen.”