(update) Danone reorganiseert en dat gaat 1500 à 2000 kantoormedewerkers hun baan kosten. Het FMCG-bedrijf gaat voor een ‘local first’-organisatie, met minder managementlagen en meer lokale autonomie.
Lokale voeding centraal
De coronacrisis hakt niet alleen in op de verkoop en de winst van Danone, de Franse zuivelproducent ziet ook blijvende verschuivingen in het consumentengedrag: het lokale komt centraal te staan. CEO Emmanuel Faber noemt het een systemische evolutie, waarbij lokale voeding als een belangrijk antwoord wordt gezien op de risico’s en de onzekerheid in de wereldwijde voedselsystemen. In veel landen streven politici vandaag zelfs “voedselsoevereiniteit” na, aldus de topman: het lokale wordt als een manier gezien om de controle over voedsel te herwinnen.
Danone wil meesurfen op die trend en vormt zijn organisatie om tot een ‘local first’-bedrijf, met een lokaal gerichte strategie die op drie pijlers stoelt: meer autonomie voor de regio’s, minder managementlagen en een geïntegreerde waardeketen. In plaats van management per categorie of per merk, wordt de structuur van het bedrijf voortaan geografisch bepaald. “Onze lokale business units zullen niet meer afhankelijk zijn van een specifieke wereldwijde categorie-organisatie, maar worden verenigd in één enkele lokale business unit”, legt Faber uit.
Kwart banen weg in Parijs
Het betekent voor de medewerkers evenwel dat zo’n 1.500 tot 2.000 banen verloren gaan in de lokale en wereldwijde hoofdkantoren. Op het wereldwijde hoofdkantoor in Parijs zullen zelfs een kwart van de bestaande jobs worden geschrapt.
Er staat mogelijk ook een verhuizing op til: Danone wil het kantoor in Parijs dichter bij het hoofdkantoor voor Frankrijk brengen. Er komen immers meer gedeelde functies, waardoor de rol van het hoofdkantoor “ingrijpend” zal veranderen.
Update: In hoeverre het Belgische hoofdkwartier in Brussel wordt getroffen is nog niet duidelijk. Op dit moment werken daar 150 medewerkers op kantoor, laat een woordvoerster weten aan Bruzz.
1 miljard euro besparen
In totaal wil de Franse yoghurtmaker 20% minder overheadkosten bereiken en 1 miljard euro besparen tegen 2023. Op die manier moet Danone over minder dan een jaar weer winstgevend groeien en tegen 2022 rekent Faber op een operationele marge van meer dan 15% – op het niveau van voor de coronapandemie. Danone kondigde de reorganisatie al in oktober aan, omwille van een scherpe daling van de kwartaalwinst.
Faber wil daarom winstgevendheid weer op de eerste plaats zetten. “Deze transformatie is noodzakelijk omdat we ons in de paradoxale situatie bevinden waarin enerzijds ons One Planet, One Health actiekader, dat is verankerd in een portfolio van gezonde en duurzame producten en merken, nog relevanter is in de wereld van vandaag, maar we anderzijds niet in staat zijn om de voordelen van de huidige positieve trends ten volle te benutten.”