De Belgische brouwerijgroep AB InBev zag afgelopen jaar zijn verkochte volumes wel toenemen, maar maakte beduidend minder winst dan verwacht. ’s Werelds grootste brouwer is pessimistisch voor de komende maanden en waarschuwt voor de gevolgen van de coronacrisis.
Dalende winstgroei
AB InBev boekte een totale omzet van 52,33 miljard dollar (47,7 miljard euro), een toename op organische basis van 4,3%. De Leuvense brouwer verkocht vorig jaar 561 miljoen hectoliter bier, een interne groei van 1,1% die voorbleef op de 0,7% die analisten verwachtten, schrijft De Tijd.
De winst van de bierreus bleef ver onder de verwachtingen: daar waar de markt rekende op een toename van de genormaliseerde bedrijfswinst met 3,5%, bleef AB InBev steken op een interne groei van 2,7%. Het bedrijf wist wel de schuldgraad terug te dringen naar vier keer de ebitda, eind 2018 bedroeg die ratio nog 4,6.
Vooruitzichten
De brouwer is ook pessimistisch gestemd over de komende maanden: “In het eerste kwartaal van 2020 verwachten we een ebitda-daling van ongeveer 10% als gevolg van zowel de uitbraak van COVID-19 als de uitdagende vergelijkbare basis, vooral in Brazilië”, luidt het in een toelichting op de jaarcijfers. De eigenaar van het Corona-bier schat de impact van de corona- of COVID19-crisis in China reeds op 285 miljoen dollar (260 miljoen euro) omzet.
Voor het hele boekjaar verwacht AB InBev een ebitda-groei tussen 2 en 5%. Die groei zou vooral in de tweede jaarhelft gerealiseerd worden – als het coronavirus bedwongen kan worden. Beleggers kunnen de cijfers van de brouwer niet smaken: op de Brusselse beurs noteert het aandeel intussen ruim 11% lager dan de slotkoers van gisteren, meteen de laagste koers in zeven jaar.
Positie Brito onder vuur?
De teleurstellende resultaten, de sombere vooruitzichten en de dalende beurskoers verzwakken uiteraard ook de positie van CEO Carlos Brito. Eerder deze maand stapte ook zijn rechterhand, CFO Felipe Dutra, al op.
Op de vraag of hij nog wel de juiste man is om AB InBev te leiden, antwoordt Brito aan De Tijd dat “de raad van bestuur daarover beslist. We hebben een solide basis, met 70.000 mensen die ook owner zijn. De omstandigheden in China zijn moeilijk, maar we krijgen de zaken er weer in vorm. We werken aan het herstel van de crisis.”