De voorbije tien jaar is de vleesconsumptie in België met 8,8% gedaald. Toch is de productie van vlees in dezelfde periode in ons land nog toegenomen.
Steeds meer voor export
In 2010 at de gemiddelde Belg 82,4 kg vlees, tien jaar later was dat nog 72,2 kg. Dat schrijft De Standaard op basis van cijfers van Statbel. De daling van de consumptie doet zich voor bij zowat alle vleessoorten, maar er zijn wel grote verschillen. De consumptie van runds- en kalfsvlees ging het sterkt achteruit (-19,5%), gevolgd door gevogelte (-13,6%). Ook schapen- en geitenvlees wordt nu beduidend minder gegeten dan tien jaar geleden (-11,8%). De daling was het kleinst voor varkensvlees (-2,4%). Opvallend is dat de consumptie van “eetbaar slachtafval” in dezelfde periode met 6,5% is gestegen.
De dalende trend in de consumptie betekent niet dat België nu minder vlees produceert, wel integendeel. Steeds meer vlees is bestemd voor export, intussen al meer dan de helft van de Belgische vleesproductie.
Niet overal in Europa daalt de vleesconsumptie: die nam tussen 2013 en 2019 zelfs toe met 4,7 kg per persoon. Een expertengroep van de Europese Commissie verwacht wel dat de Europeanen de komende jaren minder vlees zullen eten. Gemiddeld zou de consumptie tegen 2030 met 1 kg per persoon dalen. Maatschappelijke tendensen, zoals bezorgdheid over de impact op de gezondheid en het milieu, alsook ethische en sociale overwegingen, spelen daarin een cruciale rol, aldus de expertengroep. Dat de bevolking vergrijst heeft ook een effect: oudere mensen eten immers kleinere porties.