Herkomst wordt belangrijker
Uit een onlinebevraging van 600 consumenten blijkt dat steeds meer mensen willen weten waar hun voeding vandaan komt. De herkomst is na de houdbaarheidsdatum en de prijs stilaan het belangrijkste aankoopcriterium, zo blijkt.
Op de vraag waarom ze de oorsprong van voeding op het etiket willen lezen, geeft een kleine helft van de ondervraagden aan dat ze willen weten of de voeding uit België afkomstig is (48%) en dat ze de ecologische voetafdruk ervan willen inschatten (45%). Opvallend: vier op tien wil de herkomst kenen om producten uit bepaalde landen te weren uit ethische overwegingen.
Behalve de oorsprong willen consumenten ook de voedingswaarde kennen. Daarvoor zijn nieuwe regels in de maak, maar die treden pas eind 2016 in werking: “Fabrikanten krijgen hiervoor een erg lange overgangsperiode. Bovenop die regels is er eigenlijk nood aan een universeel systeem, op de voorkant van de verpakking, aan de hand van de benaming van het nutriënt, het gehalte in gram en het percentage in Dagelijkse Voedingsrichtlijn (GDA), en dat alles in een betekenisvolle kleur”, klinkt het bij Test-Aankoop.
Nog veel werk aan de winkel
Op het vlak van eerlijkere en duidelijkere voedseletikettering is er nog veel werk aan de winkel, meent de consumentenorganisatie. “Hoe duidelijker, concreter en specifieker de informatie, hoe beter voor de consument“, zegt Jean-Philippe Ducart van Test-Aankoop.
Zo haalt de consumentenorganisatie uit naar fabrikanten die de consument om de tuin leiden met bijvoorbeeld veel foto’s van fruit op de verpakking terwijl hun yoghurt amper vruchten of hooguit aroma’s bevat.