3 euro korting
De keten is gestart met een proefproject in twee Collect&Go-afhaalpunten in het Gentse (Drongensesteenweg en Sint-Amandsberg), zo meldt Het Nieuwsblad. Klanten die er hun bestelling komen afhalen buiten de spitsuren, betalen niet langer het normale bedrag van 5,50 euro, maar slechts 2,50 euro: een korting van drie euro dus.
Het proefproject kadert in een ruimer “ShopMob”-onderzoek van het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM), in samenwerking met onder meer busmaatschappij De Lijn, de Fietsersbond, handelsfederatie Comeos en dus ook Colruyt. “Het VIM wil nagaan welke maatregelen efficiënt zijn om klanten aan te moedigen meer gespreid naar de supermarkt te gaan. Zo verliezen zij geen tijd in de files onderweg en aan de kassa, terwijl wij ook ons werk beter kunnen spreiden”, klinkt het in Halle.
Voor resultaten is het nog wat te vroeg. “Pas na afloop van het project, eind oktober, kunnen we een balans opmaken. Maar zelfs dan is een uitrol op grote schaal nog niet meteen aan de orde.”
Van korting tot gratis fietskarretjes
Uit onderzoek van het VIM blijkt dat twee op de drie Vlamingen de auto nemen om boodschappen te doen, zelfs wanneer de supermarkt op amper één kilometer van thuis ligt. “Het is een gewoonte en we doen het allemaal“, zegt Johan Boonen van het VIM. “En hoe jonger, hoe meer we eraan gehecht zijn, zo blijkt. De fiets of het openbaar vervoer is geen alternatief. Pas vanaf 55 jaar laten we de auto vaker staan.”
Korting op boodschappen tijdens de daluren is niet de enige piste die het VIM momenteel uittest, aldus nog Boonen: “Zo kan een supermarkt zelf alternatieve vervoersmiddelen promoten, door bijvoorbeeld fietskarretjes ter beschikking te stellen. Die kan je achter je fiets hangen om flessen water of een bak frisdrank in te zetten. Daarnaast kan een supermarkt korting geven op producten voor klanten die in daluren winkelen. Of ze krijgen extra spaarpunten. En ook infoborden met de drukste winkelmomenten kunnen mogelijk verhinderen dat we allemaal op hetzelfde moment boodschappen gaan doen.” Het VIM-proefproject loopt nog tot juni volgend jaar.