Colruyt is in een vijftigtal pilootwinkels begonnen met het vervangen van de plastic agf-zakjes door een herbruikbaar alternatief uit polyester. Regiodirecteur Geert Gillis geeft tekst en uitleg bij die keuze.
Feedback verzamelen
Het proefproject dat de supermarktketen in april aankondigde, is gisteren ook echt van start gegaan: in acht Colruyt-winkels, acht OKay-winkels, vijf Spar-filialen en alle Bio-Planet-vestigingen zijn alle plastic wegwerpzakjes op de groeten- en fruitafdeling vervangen door herbruikbare zakjes uit polyester. “We verwachten wel wat reacties van klanten, het is een nieuw gegeven. Misschien een beetje weerstand, ook”, zegt Gillis daarover.
“We willen zien hoe klanten daarmee omgaan. Daarom zijn we nu, onder andere hier in Lier, al twee weken bezig om zakjes gratis uit te delen aan de Xtra-kaart klanten die groenten en fruit kopen, om die overgang wat te vergemakkelijken”, klinkt het. Bedoeling van het proefproject is vooral zoveel mogelijk feedback verzamelen en kijken of er nog bijsturing nodig is, bijvoorbeeld op vlak van communicatie, vooraleer het op nationale schaal wordt uitgerold. Dat is voorzien voor eind oktober.
Polyester?
De reacties tot dusver van de klanten waren alvast positief, maar Gillis is de eerste om dat een beetje te relativeren: “Dat waren natuurlijk de twee makkelijkste weken. Ze kregen een cadeau en de plastic zakjes waren nog ter beschikking. Op zich was er nog geen probleem voor hen. Vandaag is de lakmoesproef, waarbij hopelijk zal blijken dat klanten makkelijk die overstap maken, want we nemen vandaag ook die plastic zakjes effectief weg.”
Een vraag die velen zich ongetwijfeld stellen, is waarom Colruyt voor polyester zakjes heeft gekozen en bijvoorbeeld niet voor biologisch afbreekbare zakjes. “We zijn uitgegaan van een aantal life cycle-analyses die de milieu-impact in kaart brengen en daaruit bleek dat de keuze voor deze zak de beste keuze is. Die analyses zijn vrij complex om in detail uit te leggen, maar de baseline die ik onthoud is vooral: hoe meer herbruikbaar, hoe duurzamer. En de zakjes die wij gekozen hebben, zijn minimaal honderd keer herbruikbaar”, besluit Gillis.