Colruyt Group heeft de nodige vergunningen verworven om Belgische mosselen te kweken in de Noordzee. Niet iedereen ziet dat zitten: Nieuwpoort trekt naar de Raad van State.
Westdiepzone
Colruyt Group heeft de gebruiks- en milieuvergunning voor projectzone C in de Noordzee verworven. Zone C, beter bekend als de Westdiepzone, ligt op 5 kilometer voor de kust van Nieuwpoort en Koksijde. In april van dit jaar vroeg het bedrijf uit Halle de vergunningen aan om er Belgische mosselen en later ook oesters en zeewier te kweken.
Nu de vergunningen binnen zijn, gaat Colruyt Group op zoek naar partners voor de installatie en het onderhoud van de mossellijnen, de kweek en oogst van Belgische mosselen, en de verwerking en verpakking ervan. De eerste (beperkte) oogst wordt niet voor het najaar van 2022 verwacht.
Primeur
Het hele project is een absolute primeur voor de Belgische Noordzee. “Er is heel veel onderzoek en innovatie aan voorafgegaan, maar nu komt de realisatie van de allereerste zeeboerderij in de Noordzee wel heel dichtbij”, vertelt Stefan Goethaert, directeur kwaliteit en productie. “Op een dergelijke schaal mosselen, oesters en zeewier kweken in de Noordzee is nog niet eerder gedaan. We weten ook dat dit niet evident zal zijn gezien de ruwe condities en de stroming in de Belgische Noordzee. Daarom gaan we stap voor stap te werk.”
Omdat het een erg ingrijpend project is, wil Colruyt ook luisteren naar alle belanghebbenden, zoals lokale besturen, de havens, de visserij en de pleziervaart. “We beseffen heel goed dat sommige partijen zich vragen stellen en blijven in dialoog gaan”, stelt Goethaert. “Tegelijk zijn we ervan overtuigd dat heel wat lokale spelers positief staan tegenover de komst van een zeeboerderij en hier mee hun schouders willen onderzetten.”
Protest
Geert Vanden Broucke, burgemeester van Nieuwpoort, is niet overtuigd en trekt naar de Raad van State. “Het argument dat de zeeboerderij tewerkstelling creëert kan ons niet overtuigen. Het is een streep door de rekening van de 200 mensen die werkzaam zijn in onze visserij. Door dat project wordt hun werkgebied veel kleiner”, zegt hij in HLN. Vanden Broucke steunt tevens de grieven van de pleziervaarderij en de kleinzeilerij, wiens vaarroute doorkruist wordt. De zeeboerderij zou ook de onveiligheid doen toenemen, omdat ze net onder water ligt. “We blijven ons met hand en tand verzetten tegen de plannen van de Colruyt Group en eisen een herlocalisatie van de zeeboerderij”, besluit hij.