De KU Leuven, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en SmarthWithFood, een spin-off van Colruyt Group, zetten een groot voedingsonderzoek op poten om na te gaan in hoeverre persoonlijk voedingsadvies de gezondheid en darmflora kan verbeteren.
Pre-metabool syndroom
Vierhonderd proefpersonen zullen gedurende vijf maanden gepersonaliseerd voedingsadvies krijgen. Het onderzoeksproject FLORA, dat vandaag wordt voorgesteld, wil nagaan of het mogelijk is om op die manier de gezondheid en darmflora te verbeteren. De onderzoekers zoeken nog naar proefpersonen met het pre-metabool syndroom: “Dan heb je bijvoorbeeld een te grote buikomtrek en slechte cholesterol- of glucosewaarden. Je bent nog niet ziek, maar je maakt wel meer kans op ziektes als diabetes“, zegt professor Christophe Matthys aan VRT. Het is de ideale doelgroep, omdat ze via een gezondere levenstijl het tij nog kunnen keren.
Volgens microbioloog Jeroen Raes staat het buiten kijf dat je darmflora kan veranderen via voeding. “Het probleem is dat we nog niet weten hóé je darmflora gezonder kan maken. Net dat willen we met dit project onderzoeken. We hopen te weten te komen wat wél en wat géén effect heeft.”
Rest de vraag waarom de onderzoekers samenwerken met een bedrijf als Colruyt Group: de deelnemers zullen vijf maanden lang immers hun aankopen doen via Collect&Go, de boodschappendienst van de supermarktketen. Een diëtist zal die aankopen evalueren en eventueel bijsturen. “Dit is voor ons de enige manier om zo’n grootschalig onderzoek te kunnen doen”, zegt Matthys. “Via de klassieke kanalen krijgen we dit soort studie nooit gefinancierd.”
“Een bedrijf kan meer doen dan alleen maar voedingsmiddelen verkopen”, zegt Ignace De Nollin van SmartWithFood. “Je kan de consument ook ondersteunen bij het maken van gezondere keuzes. Dat past binnen de evolutie naar een preventieve maatschappij. Het is beter mensen in de gezonde richting te sturen dan te wachten tot ze ziek zijn en naar de dokter moeten.”