23 samenwerkingen stopgezet
Na de controles kregen de geauditeerde bedrijven een verbeterplan voorgelegd vanuit Colruyt. Op een latere datum worden ze opnieuw gecontroleerd en als de resultaten dan nog slecht zijn, wordt de samenwerking stopgezet. Met 23 leveranciers zette Colruyt Group alvast de samenwerking stop.
Van de 372 gecontroleerde non-foodfabrikanten haalde ruim 85 procent een gemiddelde score. Zij kregen een verbeterplan voorgelegd. In 13 gevallen waren de resultaten beneden peil en werd de samenwerking onmiddellijk stopgezet.
Er werden ook 149 landbouw- en voedselverwerkingsbedrijven gecontroleerd en bij de meeste van hen waren er grote tot zeer grote verbeteringen noodzakelijk of waren de resultaten onaanvaardbaar. “We zijn pas in 2013 gestart met controles in de voedselsector en in sommige landen hebben de producenten nog nooit van sociale audits gehoord. Logisch dus dat de werkomstandigheden niet van de eerste keer in orde zijn en dat de producenten een verbeterproces moeten doorlopen”, zegt auditverantwoordelijke Daniel Bral.
“We kiezen er dan ook voor om met hen samen te werken en te mikken op verbetering. We hebben de meeste producenten dus een tweede kans gegeven en binnen 3 à 6 maand opnieuw geauditeerd”, klinkt het nog.
Auditproces aangepast
De meeste inbreuken werden vastgesteld op vlak van werkuren, verloning, veiligheid en gezondheid. Om de verbeteringen te versnellen, wil Colruyt het proces vernieuwen. Zo wordt er voortaan om de twee jaar in plaats van om de drie jaar geauditeerd. Producenten zullen ook meer ondersteund worden in de toekomst.
Dit jaar wil Colruyt opnieuw 270 audits uitvoeren. “Aan dit tempo zullen we tegen juni 2016 alle voedselverwerkende bedrijven minstens één keer geauditeerd hebben, en tegen juni 2018 ook alle groente- en fruitproducenten.”