Colruyt Group gaat samenwerken met een boer uit Kruishoutem en de vegetarische voedingsproducent La vie est belle om lokaal biologische soja te telen en te gebruiken voor Bio-Planet.
Lokale sojaburgers en -spreads in 2019 in de winkel
Biolandbouwer Simon Colembie en het Brugse La vie est belle worden voor de start van de biologische sojateelt in België geholpen door kennisinstellingen ILVO en Inagro, die het potentieel van Belgische sojateelt onderzoeken. Colembie teelde dit jaar voor het eerst een hectare biologische soja (goed voor zo’n 2,5 ton sojabonen) en de toekomst ziet er volgens de onderzoekers rooskleurig uit.
Maar wat doe je met twee ton soja? De Brugse producent van vegetarische producten La vie est belle gaat er twee verschillende soorten sojaburgers en twee sojaspreads van maken. Die moeten in de eerste helft van volgend jaar in de rekken liggen bij Bio-Planet.
Duurzaam dankzij korte keten
Zoals steeds wanneer Colruyt Group de rechtstreekse samenwerking aangaat, is het de bedoeling om ook hier de keten zo kort mogelijk te houden: na de oogst in Kruishoutem gaan de sojabonen naar Brugge en vervolgens als verwerkt product naar de supermarkten. Voor Colembie, die ook nog andere gewassen teelt, is de soja bovendien een interessante aanvulling om af te wisselen op zijn veld, omdat soja stikstof uit de lucht haalt en de bodem rijker maakt.
Voor La vie est belle was die korte keten een voorwaarde om met soja aan de slag te gaan: “Ondanks ons ruim veggie-assortiment hadden we bewust nog geen sojaproducten. We werken het liefst met lokale producten, en dat was tot nu onmogelijk voor soja. We bekijken momenteel samen met Bio-Planet hoe we de sojabonen het best tot hun recht laten komen.” Stefan Goethaert van Colruyt ziet het zo: “Bij Colruyt Group werken we continu aan het verduurzamen van onze producten op vlak van gezondheid, milieu, dierenwelzijn en samenleving. Zo maakten we de afgelopen vier jaar deel uit van een onderzoeksproject rond verduurzaming van soja, waarbij de haalbaarheid van lokale, Belgische sojateelt centraal stond.”