Colruyt Group koestert forse groeiambities met het nieuwe uithangbord Okay City. De stadswinkels krijgen een labofunctie, om ook de grotere winkelformules beter te laten inspelen op de wensen van de stadsklant. Immers: “Heel België verstedelijkt.”
Focus op de steden
In de grote steden heeft Colruyt Group een marktaandeel van zowat 20%, veel lager dan het landelijke marktaandeel van meer dan 30%. Die achterstand wil de retailer snel ophalen. Het groeipotentieel is groot, zegt Christophe Dehandschutter, directeur van Okay. “Met ons ‘oermerk’ Colruyt groeiden we historisch vooral buiten de stadscentra. In de steden willen we jongere klanten aantrekken.”
Het intussen tien jaar jonge uithangbord Okay Compact vervelt tot Okay City. “Dat zegt beter waar de winkelformule voor staat. Maar het illustreert ook een nieuwe manier van denken bij Colruyt Group: we lanceerden Okay destijds als een kleinere versie van de grote Colruytwinkels, en Okay Compact als een kleinere Okay. Nu draaien we de redenering om: met Okay City passen we ons aan de stadsklant aan. Die ervaring moet vervolgens ook doorstromen naar onze grotere enseignes.”
Hoofdrol voor ‘on the go’
Okay City-winkels verkopen een assortiment van 3.000 artikels op een oppervlakte van 300 à 400 m². Ze hebben niet hetzelfde assortiment en dezelfde promoties als de meer landelijk gelegen, grotere Okay-supermarkten. In de stadswinkels krijgen vers en ‘on the go’ een hoofdrol, bij de inkom. Er is een kort circuit voor de klanten die snel wat willen meenemen, en een langer voor wie de boodschappen komt doen.
In het gemaksassortiment gaat de retailer samenwerkingen aan: “We hebben nu in elke stad een broodjesleverancier. We maken niet langer slaatjes in eigen ateliers, we besteden dat uit. Onze recente participatie in lunchketen BON moet je ook in die context zien. We leggen de lat hoger qua convenience. Met onze geïntegreerde winkels kunnen we inzetten op consistentie, iets wat veel moeilijker is met zelfstandige ondernemers.”
Tempo omhoog
De afgelopen jaren heeft Dehandschutter vooral gewerkt op de rentabiliteit van Okay Compact. Het winkelconcept is zo bedacht dat het flexibeler is en makkelijker te recupereren voor nieuwe locaties – want steden zijn voortdurend in beweging. “We bouwen nu 25% goedkoper. We bannen elke complexiteit.”
Nu is Okay City klaar om echt gas te geven: “Het tempo moet omhoog. We gaan groeien van twintig naar honderd winkels binnen een achttal jaar.” Tegen 2026 zullen er al dertig stadswinkels zijn. Dat moet haalbaar zijn, denkt de retailer. In de steden is er vraag naar buurtwinkels, mensen zijn er minder afhankelijk van de auto. Een stadswinkel haalt zijn cliënteel binnen een straal van 500 meter. Verschillende stadswijken zijn vandaag ‘voedselwoestijnen’. Tegelijk zijn er heel wat panden beschikbaar omdat andere retailers verdwijnen. “Wij komen met een oplossing voor die leegstand.” De sterkste expansie voorziet Colruyt Group in de grote steden Antwerpen, Brussel en Gent, niet toevallig ook universiteitssteden met een groot jonger deel van de bevolking. Maar ook Oostende en een tweede winkel in Luik staan op de planning.