Zelfstandige ondernemers die verschillende supermarkten uitbaten, maken oneigenlijk gebruik van het goedkoopste paritaire comité in de retail. De wetgever moet daar iets aan doen, vindt Jef Colruyt, die ook de vakbonden op hun verantwoordelijkheid wijst.
“We sluiten niets uit”
Naar aanleiding van het Toekomstplan waarbij Delhaize zijn 128 geïntegreerde filialen verzelfstandigt, heeft Jef Colruyt zich in de weekendkranten opnieuw erg kritisch uitgelaten: “Er is sprake van oneigenlijk gebruik van paritaire comités door bepaalde ketens,” zegt hij in een interview met De Tijd, verwijzend naar de 30% verschil in loonkosten tussen het goedkoopste en het duurste van de vijf paritaire comités in de Belgische retail.
“Eén zelfstandige die vijf of zeven winkels heeft, maar die in verschillende vennootschappen opdeelt, zit in het goedkoopste paritair comité. Wat is de logica daarachter? De wetgever kan daar iets aan doen.” Colruyt overweegt zelfs juridische stappen tegen dat oneigenlijk gebruik van paritaire comités: “Dat debat zijn we nu aan het voeren, met alle mogelijke instanties. We sluiten niets uit.” Sectoronderhandelingen over het gelijktrekken van de loonvoorwaarden, leiden voorlopig tot niets.
Lonen niet opdrijven
Colruyt eist “een minimale vorm van gemeenschappelijk speelveld”, en hoopt op steun van Aldi, Lidl, Carrefour en Cora, die immers in een gelijkaardige situatie zitten. Hij vindt echter ook dat de vakbonden moeten weten wat ze willen: “Willen ze in de hele sector de lonen opdrijven of gaan we ergens in het midden landen? Het laatste scenario is het beste. Want als de lonen te hard omhoog gaan, wordt het verschil met de buitenlandse supermarktketens nog groter. Dan wordt het voor de Belg nóg interessanter om in het buitenland te winkelen, met alle gevolgen van dien.”
Dat zou dan wel betekenen dat zelfstandige supermarktuitbaters – waaronder de Spar-winkeliers van Colruyt Group – de loonkosten zien stijgen. “Het verhaal dat zelfstandigen niet kunnen overleven als de loonvoorwaarden veranderen, klopt niet. Het is kwestie van de groothandelsmarge aan te passen zodat de zelfstandige zijn boterham kan blijven verdienen”, zegt de topman in De Standaard
Zelf winkels verzelfstandigen zal Colruyt voorlopig niet doen: overgenomen Smatch-winkels die naar Okay overgaan, zullen bijvoorbeeld niet langer op zondag open zijn. Al houdt de retailer ook hier een slag om de arm: “Zulke scenario’s zijn inderdaad mogelijk als er geen verandering komt in de paritaire comités en de spelregels.”