De West-Afrikaanse cacao-industrie, goed voor bijna twee derde van de wereldproductie, stelt de grote chocoladeproducenten voor een ultimatum: ofwel betalen ze een hogere prijs voor de cacao, ofwel kunnen ze de chocolade niet meer verkopen als duurzaam.
Toeslag
Net als vele andere grondstoffen wordt cacao verhandeld via termijncontracten: momenteel bedraagt de gemiddelde prijs voor een ton cacao in december 2372 dollar (2100 euro). Vooral Ivoorkust en Ghana willen die prijs optrekken om de cacaoboeren beter te kunnen betalen: in juli hebben ze een toeslag van 400 dollar per ton voorgesteld.
“We kunnen niet doen alsof we samenwerken met boeren, investeren in duurzaamheid en tegelijkertijd weigeren de boeren fatsoenlijk te betalen“, citeert De Telegraaf directeur Yves Koné, van de Ivoriaanse belangenorganisatie Conseil du Cafe-Cacao.
Blijven investeren in duurzaamheid
Enkele grote chocoladeproducenten, zoals Mars en Hershey, hebben begrip voor de eisen van de boeren: “We zijn absoluut toegewijd aan het inkopen op basis van de inkomensondergrens en investeren in onze duurzaamheidsprojecten”, stelt Mars.
Niet iedereen is echter overtuigd van de effectiviteit van het ultimatum: analisten wijzen erop dat hogere cacaoprijzen bepaalde misstanden, zoals onderbetaling en ontbossing, nog in de hand kunnen werken. Door de hogere prijs zou het immers aantrekkelijker worden om meer te produceren en dus meer bossen te kappen voor grond. De overproductie die er mogelijk het gevolg van is, kan dan weer een negatief effect kan hebben op de prijs.