Na drie maanden onderhandelingen en decennia ontevredenheid bij de kleinere boeren, is er eindelijk een akkoord gesloten over een lijst met kwaliteitseisen waar camembert voortaan moet aan voldoen.
AOP Camembert
In Frankrijk is er al meer dan twintig jaar discussie aan de gang over welke kaas als camembert mag bestempeld worden. In principe gaat het daarbij enkel over kaas van niet-gepasteuriseerde melk van een bepaald type koeien uit Normandië: dat is de manier waarop de kleine boeren de kaas maken en waarvoor ze het keurmerk ‘AOP Camembert’ kregen.
De grote producenten vonden echter al snel een achterpoortje en zetten massaal ‘Camembert fabriqué en Normandie’ op hun verpakkingen, zelfs al kwam er amper een koe uit Normandië aan te pas. Klanten zagen het verschil niet en de kleine boeren werden in de verdrukking geduwd. Ook een klacht van de kaasboeren bracht geen zoden aan de dijk. Daarom besloot de Franse consumentenorganisatie ‘Fromages de Terroir’ vorig jaar zelf naar de overheid te stappen, waarna er officieel overleg kwam tussen de verschillende partijen. Dat overleg heeft nu tot een akkoord geleid, schrijft De Standaard.
“Slechtste scenario”
Grote bedrijven zullen voortaan 30% van hun melk halen bij Normandische koeien en de ambachtelijke producenten gingen er mee akkoord dat ook gepasteuriseerde camembert het AOP-keurmerk mogen dragen.
Ondanks het akkoord is Fromages de Terroir verre van tevreden. “Dit is het slechtste scenario wat mogelijk was”, reageerde de consumentenorganisatie. “Straks zal negen op de tien AOP-camemberts een gepasteuriseerd en industrieel product zijn. Oftewel: een middelmatig lopendebandkaasje.”