Het Russische embargo heeft een aanzienlijke impact op de prijzen en de export van producten als melk, varkensvlees, peren en appelen. Dat blijkt uit een studie van de FOD Economie in opdracht van federaal landbouwminister Willy Borsus.
“Rampzalige impact” op de prijzen
Minister Borsus liet de FOD Economie de impact van het Russische embargo op de prijzen en de export van Belgische landbouwproducten onder de loep nemen. Daarbij werden telkens de prijzen in het vierde kwartaal vergeleken van 2013 (het jaar vóór het embargo van kracht werd), 2014 en 2015.
“We wisten het al, maar nu hebben we nog maar eens het economische bewijs: het Russische embargo heeft een rampzalige impact op de prijzen, vooral op de varkensvlees- (-23%) en de melkprijs (-32%). Maar het embargo is niet het enige verklarende element. We kunnen ongetwijfeld ook het einde van de quota vermelden en de situatie van vraag en aanbod op de wereldmarkt”, zegt federaal landbouwminister Willy Borsus.
Zo lag de prijs voor melk eind 2015 bijna 33% lager dan eind 2013. De prijs voor varkensvlees ligt een kwart lager dan voor het embargo en ook voor appelen is de prijsdaling aanzienlijk: – 22% tussen eind 2013 en eind 2015. Enkel voor tomaten (+23,3%) en voor peren (+4,4%) liggen de prijzen hoger dan eind 2013.
Gemengd beeld voor de export
Wat de export betreft, noteerde de FOD Economie sinds eind 2013 een sterke stijging van de export van appelen (+36,3%) en een duidelijke daling van de export van tomaten (-12,6%). Voor andere producten blijven de schommelingen veel beperkter: varkensvlees (+2,8%), melkpoeder (-0,6%) en peren (+0,5%).
Minister Borsus pleit dan ook voor het stimuleren van de export en voor meer Europees geld. “Alles wat de landbouwers financiële ademruimte kan geven, is goed”, zegt hij, “maar de prioriteit moet uitgaan naar billijke en lonende prijzen voor het geleverde werk.”